O nouă ședință de politică monetară a avut loc cu puțin timp înaintea publicării acestei știri. Banca Națională a România a decis ce se întâmplă cu rata dobânzii de politică monetară, cea care a fost majorată în repetate rânduri pentru a lupta cu creșterea agresivă a inflației.
Decizia de astăzi, 7 august, a Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României a fost de a menține rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Ultima dată când Banca Națională a României a majorat dobânda de politică monetară a fost în luna ianuarie, când aceasta a crescut cu 0,25 puncte procentuale la nivelul din prezent. Apoi au urmat mai multe ședințe în care aceasta a fost menținută la nivelul de 7%.
Tot în cadrul ședinței de astăzi, Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare(Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Cum vede BNR evoluția economiei
Tot BNR menționează că, noile date statistice, reconfirmă încetinirea creșterii economice în trimestrul I al acestui an, la 0,2%, de la 1% în precedentele trei luni. În același timp, avansul în termeni anuali al PIB s-a redus semnificativ în primul trimestru din 2023, la 2,4%, de la 4,5% în trimestrul IV din 2022. Noile date arată că scăderea a fost cauzată de variația stocurilor, în timp ce consumul gospodăriilor populației și-a accelerat mai mult creșterea față de aceeași perioadă a anului anterior, iar dinamica formării brute de capital fix a consemnat doar o mică scădere, menținându-se la un nivel de două cifre.
BNR adaugă că, cele mai recente date și analize arată o creștere modestă a economiei în trimestrele 2 și 3 din 2023, și mai temperată decât s-a anticipat anterior, implicând menținerea dinamicii anuale a PIB la un nivel relativ scăzut.
La nivelul pieței muncii, datele arată o accelerare a creșterii efectivului salariaților din economie în aprilie-mai, precum și scăderea ratei șomajului la 5,4% în luna iunie, alături de accentuarea trendului ascendent al dinamicii anuale deosebit de înalte a costului unitar cu forța de muncă din industrie în primele două luni ale trimestrului doi.
În ceea ce privește moneda națională, BNR menționează că aceasta a manifestat o tendință de întărire față de euro în cea mai mare parte a lunii iulie, inclusiv sub influența unor factori interni de natură conjuncturală sau sezonieră, după deprecierea ușoară acumulată în precedentele două luni.
La momentul publicării acestei știri, moneda națională s-a apreciat în raport cu euro, calculat de BNR la 4,9490 lei, în scădere cu 0,31 bani față de cotația precedentă. Leul a crescut și față de dolarul american, care a fost cotat la 4,5110 lei, în coborâre cu 1,48 de bani(-0,33%) față de cotația anterioară.