Semnele privind evoluția prețurilor nu sunt bune. Banca Națională a României a publicat un nou raport asupra inflației și modificările nu sunt îmbucurătoare. Concret, prognoza a fost revizuită în creștere. De asemenea, guvernatorul a criticat și facilitățile fiscale deținute de anumite categorii de angajați.
Noile date arată faptul că BNR se așteaptă la o rată anuală a inflației de 7,5% la finalul acestui an și 4,4% pentru sfârșitul anului 2024. În raportul anterior, Isărescu și reprezentanții băncii centrale mizau pe o inflație de 7,1% pentru finalul anului 2023.
Având în vedere că în spațiul public sunt discuții în legătură cu eventuale schimbări fiscale, șeful BNR a precizat că numai unele impozite majorate duc la creștere inflației, respectiv cele directe pe consum, accizele și cele cu TVA
Facilități fiscale: cum sunt văzute ele de la BNR
Un alt subiect important aflat în dezbatere în această perioadă este eliminarea facilităților fiscale, facilități de care beneficiază diverse categorii precum angajații din IT, construcții sau agricultură. Șeful BNR este de părere că mediul de afaceri nu trebuie „cocoșat cu multe impozite”, dar în același timp menționează că toată lumea trebuie să le plătească.
El este de părere că privilegiile fiscale cu un scop țintit sunt pentru 1,2 -5 ani, după ce depășesc 10-15 ani se transformă în rente și creează probleme în ceea ce privește solidaritatea și coeziunea.
De partea cealaltă, odată cu readucere în discuție a eliminărilor fiscale, companiile din IT au reacționat. ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, alături de altre 138 de companii și 5 organizații semnatare) au adresat chiar un Memoriu pentru a semnala impactul pe care l-ar putea avea modificările fiscale vehiculate. Ei au atras atenția atât asupra timpului extrem de scurt pentru reajustarea cheltuielilor și salarizării, cât și asupra pragului care în esență anulează o politică industrială corectă în ultimii ani și care va afecta mai mult de 80% din salariații industriei la nivel național.
IT-iștii au venit și cu cifre prin care să își întărească solicitarea privind evitarea eliminării facilităților fiscale. Aceștia au precizat că sectorul este unul dintre cei mai mari contributori la creșterea economiei naționale, respectiv, în 2022, din cele 4,8 procente de creștere de PIB, circa 1,3% a venit din Industria IT. De asemenea, este al doilea mare exportator din sectorul de servicii și un contributor important la bugetul de stat, salariații din IT virând anual circa 10 miliarde de lei în contribuții la bugetele sociale și de sănătate, de 10 ori mai mare decât valoarea totală a facilității fiscale de care beneficiază.