Încep să scadă dobânzile. Veste bună? Doar pentru o parte dintre noi

Dobânzile vor începe, în sfârșit, să scadă, după o lungă perioadă în care au crescut, trase de încercarea băncilor centrale de a combate inflația galopantă. Este o veste bună pentru cei care au credite cu dobândă variabilă, dar nu atât de bună pentru cei care vor să economisească și care, oricum, erau afectați de inflația cu mult peste randamentele obținute din plasamente în produse tradiționale de economisire. Pe de altă parte, scăderea dobânzilor ar trebui să ducă la o creștere a cotațiilor pentru titluri de stat, ceea ce este bine pentru cei care au investit în acest instrument. Dar iată ce spun specialiștii despre ce se va întâmpla cu dobânzile. 

Este probabil ca ratele dobânzilor să revină la nivelurile de dinaintea pandemiei(anul 2019) atunci când inflația va fi atenuată, notează analiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), într-un raport. 

Într-un capitol analitic din cea mai recentă ediție a raportului World Economic Outlook elaborat de Fondul Monetar Internațional, au fost analizați factorii care au determinat rata naturală în trecut și care este cea mai probabilă traiectorie viitoare a ratelor reale ale dobânzii în economiile de piață avansate și emergente, pe baza perspectivelor privind acești factori.

Rata naturală este un punct de referință pentru băncile centrale,  utilizat pentru a evalua orientarea politicii monetare. De asemenea, este important pentru politica fiscală. Deoarece guvernele rambursează de obicei datoriile pe parcursul a zeci de ani, rata naturală – punctul de ancorare pentru ratele reale pe termen lung – ajută la determinarea costului împrumuturilor și a sustenabilității datoriilor publice.

Ratele reale ale dobânzilor au crescut rapid în ultima vreme, pe măsură ce politica monetară s-a înăsprit ca răspuns la creșterea inflației. O întrebare importantă pentru factorii de decizie politică este dacă această creștere este temporară sau dacă reflectă parțial factori structurali.

În general, analiza sugerează că recentele creșteri ale ratelor reale ale dobânzilor vor fi probabil temporare. Atunci când inflația va fi din nou sub control, este probabil ca băncile centrale din economiile avansate să relaxeze politica monetară și să readucă ratele reale ale dobânzilor la nivelurile anterioare pandemiei. Apropierea de aceste niveluri va depinde de materializarea unor scenarii alternative care implică o datorie publică și deficite persistent mai mari sau o fragmentare financiară. Pe marile piețe emergente, proiecțiile conservatoare privind tendințele viitoare în materie de demografie și productivitate sugerează o convergență treptată către ratele reale ale dobânzilor din economiile avansate.