Guvernul a anunțat că de la 1 iulie, timp de 3 luni, prețul litrului de combustibil va fi compensat cu 50 de bani. Suma a stârnit haz de necaz în rândul șoferilor, iar această compensare nu va face minuni pentru bugetul tău.
Conform monitorul prețurilor, pe care îl găsești aici și pe care îți sugerăm să-l consulți mereu pentru a vedea prețurile la combustibil, lucrurile arată în ziua publicării acestui material astfel:
Benzina standard pornește de undeva de la 8,65 de lei per litru. În ceea ce privește prețul pentru benzină premium, majoritatea prețurilor sunt peste 9 lei per litru, fiind și o benzinărie care o oferă la un preț apropiat cu cea standard.
Așa cum era de așteptat, lucrurile stau mai bine pentru cei care au o instalație GPL pe mașină, prețul fiind puțin peste 4 lei per litru.
Așadar, după cum vezi, lucrurile nu arată grozav și nici perspectivele nu sunt îmbucurătoare, în sensul că nu se întrevede o scădere a prețurilor în perioada următoare. În acest condiții, trebuie să iei în considerare o serie de măsuri nepopulare, dacă ne uităm la traficul din București, cel puțin.
Mașina era considerată dintotdeauna un consumator al bugetului tău. Valoarea ei se depreciază odată ieșită de pe poarta fabricii, iar costurile de întreținere, mai ales dacă vorbim despre un model second-hand, nu sunt deloc de neglijat, mai ales că vorbim despre o mașină care trebuie să înfrunte zilnic infrastructura deficitară a României.
Pentru a mai ameliora din impactul pe care banii dați pe combustibil și întreținerea mașinii îl are asupra bugetului tău, e cazul să arunci un ochi pe alternativa numită transport în comun. E greu să îți schimbi obiceiurile deodată, e de înțeles acest lucru. Tocmai de aceea, îți recomandăm să o iei treptat.
Începe prin a alege o zi a săptămânii în care să mergi la birou exclusiv cu transportul în comun. De exemplu, în București, prețul unei călătorii STB sau o intrare la metrou este de 3 lei.
Dacă vii din afara Bucureștiului, aruncă un ochi pe parcările amenajate la marginea orașului, te va scoate din zona de confort, dar trebuie să depui și niște efort pentru a reduce acest impact asupra bugetului.
Dacă nu îți surâde folosirea transportului în comun, un alt aspect la care te poți uita este împărțirea cursei cu încă o persoană, cel puțin, care să contribuie la combustibil. Dacă și persoana aia are automobil, le puteți folosi cu rândul pentru a reduce costurile de întreținere.