A început deja perioada concediilor și mulți dintre noi facem greșeala de a ne raporta la bugetul pe care l-am acordat anul trecut pentru vacanța din vară. Din păcate, lucrurile nu mai stau deloc așa, principalul vinovat fiind rata anuală a inflației.
Ea nu a crescut doar în România, ci la nivel global. Astfel, ești obligat să îți calculezi mai bine bugetul pe care-l ai la îndemână în așa fel încât să nu te trezești cu surprize neplăcute când ajungi în destinația aleasă.
Îți prezentăm mai jos cum arată rata anuală a inflației în mai multe țări din Uniunea Europeană, multe dintre ele reprezentând principala destinație de vacanță pentru românii care vor să-și facă concediul în afara granițelor.
Conform celor mai recente date publicate de către Eurostat, lucrurile arată în felul următor:
- Grecia – una dintre destinațiile preferate ale românilor când vine vorba de concediul de vară, înregistra în luna mai a acestui an o rată a inflației de 10,5%.
- Italia – creșterea e ceva mai mică pentru această țară, comparativ cu Grecia, italienii confruntându-se cu o rată anuală a inflației de 7,3%.
- Franța – nici francezii nu scapă de scumpiri, care se situează undeva aproape la jumătate față de Grecia, respectiv o rată anuală a inflației de 5,8%.
- Spania – pentru cei care și-au pus Barcelona sau Madrid pe lista destinațiilor de vară, trebuie să știe că rata anuală a inflației atinge 8,5% în luna mai.
- Portugalia – nici vecina Spaniei din Peninsula Iberică nu e departe în ceea ce privește rata anuală a inflației. Aceasta se ridica în luna mai la 8,1%.
- Ungaria – dacă îți surâde o vizită în Budapesta, trebuie să știi că ungurii se confruntă cu o rată anuală a inflației de 10,8%.
- Cipru – inflația înregistrată aici se ridica în luna mai la 8.8%.
- Croația – inflația înregistrată aici se ridică la 10.7%.
Așa cum poți observa, suntem campioni în comparație cu aceste țări din Europa la rata anuală a inflației, la nivelul lunii mai. La noi a ajuns la 14,5%. Revenind la scumpirile de mai sus, în cazul în care ți-ai ales una dintre aceste destinații, e clar că ai nevoie de o regândire a bugetului. El nu mai poate arăta ca cel de anul trecut.
Așa cum îți mai explicam și cu alte ocazii, o rată anuală a inflației de 10,5% nu înseamnă o creștere a tuturor prețurilor cu acest procent, ci este o medie. În concluzie, te poți lovi de situații în care produsele pe care le cumpărai au crescut cu 2% sau chiar deloc, dar și cu situații în care costul acestora a crescut cu 30-35%.