Vrei să îți iei un apartament? Ce spune Banca Națională a României despre piața imobiliară

În cazul în care ești în căutarea unei locuințe, primul pas pe care trebuie să-l faci este să te documentezi legat de modul în care arată piața imobiliară, pentru a-ți crește șansele de a cumpăra o locuință potrivită, dar și de a alege momentul potrivit pentru a face această achiziție. 

În ultimul raport privind stabilitatea financiară, publicat de Banca Națională a României în luna iunie, se arată faptul că activitatea pieței imobiliare rezidențiale s-a dinamizat în anul 2021, evoluția fiind reflectată de majorarea numărului de tranzacții(+37% în perioada aprilie 2021-martie 2022, față de aceeași perioadă a anului anterior)

Prețurile? Acestea au crescut în 2021 cu 7,5%, menținându-se însă la cel mai redus nivel din regiune, dar și sub media Uniunii Europene, situată la 10%.

Ce a dus la această evoluție? BNR spune că atât factori de cerere, cât și de ofertă.

Factorii de cerere: 

  • Creșterea fenomenului de telemuncă.
  • Nivelul redus al dobânzilor la credite.
  • Evoluția robustă a veniturilor populației.
  • Așteptarea privind creșterea în perioada următoare a prețurilor .

Un alt factor ține și de creșterea pragului de aplicare a cotei reduse de TVA pentru achizițiile de imobile de la 450.000 de lei la 700.000 de lei. Acest factor va susține creșterea prețurilor și în următoarea perioadă. 

De ce depinde evoluția prețurilor din perioada următoare: 

  • Înăsprirea generalizată a condițiilor de finanțare
  • Creșterea incertitudinilor în noul context geopolitic

De asemenea, oferta de locuințe crescut și ea. Volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 30% în perioada aprilie 2021-martie 2022, față de aceeași perioadă a anului precedent. Drept urmare, numărul locuințelor terminate s-a majorat cu 9% față de anul anterior, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii 20 de ani. 

Totuși, BNR atrage atenția că proporția locuințelor din mediul urban terminate după anul 2011 este redusă comparativ cu fondul de locuințe(numai 6%), aproximativ 90% dintre locuințele din mediul urban având o vechime mai mare de 30 de ani. 

În plus, peste 45% dintre locuințe sunt supraaglomerate, iar 14% din populație locuiește în condiții improprii. Banca Centrală consideră că migrația către principalele centre urbane pentru studii sau posibilități de angajare, alături de lipsa ofertei de locuințe adecvate pentru a absori această migrație internă, dar și calitatea scăzută a ingrastructurii rutiere, duc la creșterea prețurilor locuințelor în zonele centrale, presiuni ce se resimt și asupra proprietăților din zonele periferice.