La jumătatea acestei luni s-a adoptat o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum” în anul 2022 și o schemă de ajutor privind producția de struguri pentru același an.
Concret, primești bani printr-o schemă de ajutor de minimis care își propune să susțină producția de cartofi și de struguri. Pentru a putea aplica la programe, trebuie să te încadrezi în următoarele categorii.
- Producător agricol persoană fizică ce deține atestat de producător.
- Producător agricol persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale.
- Producător agricol persoană juridică.
De asemenea, este nevoie să îndreplinești și următoarele criterii de eligibilitate pentru producația de cartofi:
- Să deții o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha
- Să obții o producție de minimum 15 tone/ha, din care să comercializezi cel puțin 6 tone/ha până la data de 29 noiembrie a anului de cerere
- Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu cartof de consum în anul 2022
- Să facă dovada producției realizate prin documente justificative(bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare).
În ceea ce privește producția de struguri, criteriile sunt următoarele:
- Să deții o suprafață cultivată de struguri de masă de minimum 0,1 ha – maximum 10 ha inclusiv
- Să obții o producție de minim 6.000 de kg/ha struguri de masă
- Să fii înregistrat în evidențele registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu strugurii de masă în anul 2022, la specificația vii nobile pe rod, pentru struguri de masă
- Să facă dovada producției realizate prin documente justificative(bon fiscal, factură, filă, file din carnetul de comercializare)
Autoritățile spun că cererea de înscriere în program și documentele însoțitoare se depun începând cu data intrării în vigoare a hotărârii aprobate de guvern, până cel târziu la data de 15 iulie inclusiv.
Suma maximă pe care o poți obține prin intermediul programului destinat producătorilor de cartofi este de 200 de euro per hectar, în timp ce pentru producția de struguri este de 1.200 de euro per hectar, iar plata se efectuează proporțional cu suprafața efectiv cultivată. Autoritățile spun că valorificarea producției se face până la 29 noiembrie inclusiv, a anului în cerere.
De asemenea, verificările în teren pentru identificarea culturii și evaluarea producției de cartofi se realizează de echipe mixte, constituite din reprezentanți ai Direcțiilor pentru Agricultură Județene și ai APIA.