Din ce în ce mai multe discuții se învârt în ultima perioadă în jurul sistemului SWIFT, un sistem important pentru industria financiară globală. Îți vom explica în acest material ce înseamnă SWIFT și cum funcționează.
Pentru început trebuie să știi că SWIFT vine de la ”Societatea Mondială pentru Telecomunicații Financiare Interbancare”. Te poți gândi la el ca la un GMail folosit de bănci și alte instituțiile financiare la nivel global pentru a comunica între ele.
Concret, instituțiile financiare folosesc sistemul SWIFT, care este un sistem de mesagerie securizat, pentru a transmite rapid informațiile de plată între ele la nivel global, dar și informații cu privire la alte tipuri de tranzacții financiare.
O astfel de metodă permite fluidizarea relațiilor comerciale între companiile și persoanele din două state diferite, care datorită sistemului SWIFT, folosit de băncile și instițuțiile financiare la care apelează, oferă practic garanția că își respectă obligațiile de plată.
Sistemul SWIFT este gândit în așa fel încât să se descurce rapid cu un volum crescut de tranzacții.
Importanța SWIFT este dată de faptul că a devenit principalul mecanism de finanțare a comerțului internațional. Datele oferite de SWIFT arată că, în 2021, sistemul a înregistrat, în medie, 42 de milioane de mesaje pe zi transmise de cele 11.000 de instituții înrolate, cu 11,4% mai multe mesaje decât în 2020.
Fiecare instituție conectată la SWIFT are un cod unic de 8 sau 11 caractere prin care se identifică numele instituției, țara și chiar și sucursala din care este inițiat transferul. Trebuie să știi acest cod SWIFT sau BIC, cum i se mai spune, în cazul în care dorești să-i trimiți bani unui prieten care are cont la o bancă din altă țară.
Primele patru caractere ale codului SWIFT sunt folosite pentru identificarea denumirii băncii, următoarele două caractere reprezintă codul țării, iar ultimele două sunt pentru codul orașului în care se află banca. Pentru că mai sus îți spuneam că poate avea 8 sau 11 caractere, vorbim de adăugarea a altor 3 caractere față de cele explicate mai sus atunci când vrei să oferi și un identificator pentru sucursala aleasă.
De partea cealaltă, dacă tu vrei să-i trimiți unui prieten din altă țară bani, însă el are cont la o instituție financiară ce nu e parte din SWIFT, procesul se va desfășura mai greoi, deoarece comunicarea s-ar realiza prin mijloace care nu beneficiază de aceeași rapiditate și securitate.
Sistemul SWIFT a fost fondat în 1973, reprezentând o cooperativă ce înrola la acel moment 239 de bănci din 15 țări. Acum vorbim despre 11.000 de instituții membre din mai bine de 200 de țări. Sediul SWIFT se află în Belgia.