Programul ,,Noua casă” în 2022: ce trebuie să știi despre formula adoptată anul acesta

Guvernul a aprobat pe 3 martie actul normativ prin care aduce modificări și completări la legislația privind implementarea programului Noua Casă în 2022. Astfel, anul acesta plafonul de garanții pe care-l acordă statul este de 1,5 miliarde de lei.

Trebuie să știi că programul ,,Noua Casă” e destinat persoanelor fizice și e gândit pentru a face mai accesibilă cumpărarea unei locuințe, prin intermediul creditelor garantate de stat. Îți prezentăm mai jos ce avans trebuie să dai și care e valoarea pe care o poate avea casa cumpărată:

 

  • Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66,500 de euro – pentru locuințe ale căror preț este de maxim 70.000 de euro, avansul pe care trebuie să-l dai fiind de 5%.
  • Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 119.00 de euro – pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 de euro, avansul pe care trebuie să-l dai fiind de 15%.


Tu poți să îți iei și un apartament care depășește sumele de mai sus, însă trebuie să achiți diferența din surse proprii.


Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor(IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de maxim 2%. Poți aplica doar dacă te încadrezi în una dintre cele două situații: 

  • Fie nu deții în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită.
  • Fie dețineți în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață mai mică de 50 de metri pătrați, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă. 


Poți să accesezi programul Noua Casă singur sau împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale Programului, dar și ale băncii care oferă creditul.


Dacă vrei un astfel de credit, e important să știi că pe lângă avansul și rata de care ți-am povestit mai sus, trebuie să ai bani și pentru un depozit colateral, care reprezintă contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii. 

De asemenea, ai și un comision anual de garantare către FNGCIMM, respectiv 0,3%, care este stabilit anual de Ministerul Finanțelor Publice și calculat la sold. Pentru locuințele de până în 70.000 de euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 de euro, comisionul se aplică la 60% din soldul creditului.
De asemenea, fă loc în bugetul tău și pentru plățile pe care le ai pentru prima de asigurare a imobilului, dar și taxele notariale pentru cumpărarea locuinței. 

Trebuie să știi și că programul diferențiază locuințele în funcție de preț avansul minim obligatoriu și procentul maxim de garantare astfel: 

  •  cu un preț de maxim 70.000 de euro – majoritatea locuințelor achiziționate prin program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%
  •  cu un preț cuprins între 70.001 Euro – 140.000 Euro ai locuințe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.