Lumea se înghesuie să cumpere euro, pe fondul crizei din Ucraina. E cazul să faci și tu asta? Cât de sigure sunt depozitele tale din bănci?

Valul de emoție provocat de războiul din Ucraina a atins și România. Bancherii anunță că numărul celor care vând lei pentru a cumpăra euro (parte pentru a fi pregătiți în caz că se va ajunge să plece din țară, parte pentru a se proteja de o eventuală cădere a lei)  screscut semnificativ, motiv pentru care băncile sunt nevoite să aducă euro cu avioanele. La casele de schimb private deja se găsește destul de greu moneda europeană. Este cazul, atunci, să te temi pentru economiile tale din bănci? Este momentul să schimbi tot ce ai în euro? Răspunsurile sunt ” nu” și, respectiv, „doar parțial”. Nu există un pericol real penru sistemul bancar din România, în acest moment, și e bine să ai economii și în euro, la fel cum a fost și până acum, dar nu doar în euro.

În primul rând că în băncile din România nu există participații directe ale unor instituții financiare sau ale altor entități din Rusia, țară aflată acum sub sancțiuni masive care îi afectează sistemul bancar. În al doilea rând, băncile din România nu au în portofoliu credite acordate către firme din Rusia sau Ucraina, iar în ceea ce privește depozitele atrase de la astfel de entități sumele sunt neglijabile. Chiar dacă o să auzi că bănci cu nume importante prezente și la noi au expuneri pe Rusia sau Ucraina, este bine să știi că este vorba despre băncile-mamă, nu de băncile de aici, care sunt înregistrate în România și funcționează sub regulile impuse de Banca Națională a României, inclusiv în ceea ce privește cerințele de solvabilitate. Nu în ultimul rând, în România toate depozitele de până în 100.000 de euro sunt garantate, adică și în scenariul puțin probabil în acest moment în care banca ta va avea probleme, îți vei recupera banii prin Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), în limita a 100.000 de euro. Cu dobânzile în creștere accelerată, ar putea fi chiar o idee bună să îți păstrezi mare parte din bani în lei, în depozite bancare.

Cât despre achiziția de euro, da, poate că în această perioadă este bine să îți diverisifici economiile, deci să achiziționezi și ceva euro. La fel cum poți achiziționa dolari sau aur, active de obicei mai stabile în perioade de criză. Aceasta mai ales în condițiile în care este de așteptat ca leul să piardă din valoare, pe fondul achizițiilor masive e euro. Îți amintesc, însă, că, până acum, leul a fost cam cea mai stabilă monedă din regiune, în conextul crizei din Ucraina.

Este total contraproductiv să schimbi tot ce ai într-o singură monedă. În primul rând că nu ai de unde să știi dacă nu cumva zona euro va fi mai lovită de sancțiunile impuse Rusiei decât va fi România, context în care euro ar putea începe să își piardă din valoare. În al doilea rând, așa cum am mai scris aici și ți-am arătat cu calcule, nu ești bancă și nici trader, deci nu vei putea niciodată să speculezi integral diferențele de curs. Când cumperi euro, cumperi la un preț peste cursul BNR, iar când îl vinzi, îl vinzi la un curs sub cel al BNR. Dacă toate aceste tranzacții mai implică și comisioane de retragere de bani, de eexemplu, o să vezi că achiziția de euro nu e o afacere decât în cazul unei adevărate prăbușiri a leului. Iar o prăbușire nu pare probabilă, cel puțin în acest moment, mai ales că România e o țară cu rezerve valutare suficient de mari încât ă îi permită BNR să țină cursul în limite decente, prin vânzarea de euro în cazuri de urgență. Ba mai mult, piața valutară din România, cea care stabilește cursul în funcție de cerere și ofertă, nu este o piață lasată complet liberă, BNR poate interveni în caz de nevoie, cum s-a întâmplat, de exemplu, în 2008, la încercarea de atac asupra monedei naționale.