Intrarea în Schengen a României: ce e important să știi

Probabil ai auzit că, oficial, vom intra de la 1 ianuarie 2025 în spațiul Schengen. Dincolo de faptul că nu mai stai la graniță pentru a trece în altă țară care face parte din acest spațiu există și alte beneficii pe care le vor resimți cei care au diverse afaceri. Îți explicăm mai jos despre ce este vorba.

Pentru început, dacă nu ne uităm din perspectivă economică, pentru tine înseamnă că vei trece în Ungaria și în Bulgaria fără să mai stai la coadă. Știm cu toții că mai ales de sărbători vedeam cozi interminabile prin aceste puncte de frontieră. 

Spațiul Schengen este un concept care presupune una dintre cele mai mari realizări ale UE, el fiind început în 1985 ca proiect interguvernamental între Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg. Apoi, a fost extins treptat devenind cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume.

În prezent, spațiul Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, cu o populație de aproape 420 de milioane de persoane, și include 27 de țări.

E important să știi însă că primele 6 luni după intrarea în Schengen a României vine ca o perioadă tranzitorie în care vor mai fi efectuate controale. 

Dincolo de timpul mai scurt pe care-l petreci tu atunci când pleci în concediu, vor fi schimbări importante și economii imense făcute de mai multe companii. Vorbim despre companiile care activează în zona de logistică, care vor reduce semnificativ timpul de transport al bunurilor. Coletele tale comandate de la retaileri internaționali care au depozite în alte țări vor veni și ele mai rapid.

Este de așteptat ca această circulație mai liberă să aducă și un număr mai mare de turiști în țara noastră, turiști care să vină din țările membre ale spațiului Schengen.