Cadourile de Crăciun sunt, înainte de toate, o dovadă a afecțiunii pe care cel care le oferă o poartă celor care le primesc. Nu se pune, așadar, neapărat problema costurilor, cel mai important „randament” fiind ca beneficiarului s îi placă ce i-ai cumpărat. Și totuși, mai ales în actualul context economic, poate nu ar strica să existe și o valoare de investiție în cadoul pe care îl oferi. Iar soluția este chiar aceea la care probabil te-ai și gândit de la început. Clasicul aur, a cărui valoare crește substanțial deja de un an și probabil va mai crește, pe fondul instabilității din piețele financiare.
Dacă nu știai, sunt destule țări unde aurul oferit cadou este deja tradiție. ” În timp ce în Occident, acest gest este mai rar întâlnit, în Orientul Îndepărtat, în special în China și India, țări recunoscute pentru piețele de bijuterii foarte dezvoltate, aurul ocupă un loc central în tradiții, fiind un simbol al prosperității și stabilității. Aceste culturi integrează aurul nu doar sub forma bijuteriilor, ci și a lingourilor și monedelor, fie pentru ocazii speciale, fie pentru sărbători semnificative. Aproximativ jumătate din cererea globală de aur este dedicată pieței bijuteriilor, China și India conduc piața globală a bijuteriilor din aur și reprezintă aproape 60% din cererea totală în acest segment.”, notează una dintre companiile care acționează ca dealer pe piața aurului și în România.
Dacă în cazul Indiei au loc achiziții semnificative de aur în special în sezonul nunților, când se pot cheltui zeci sau chiar sute de mii de dolari doar pe bijuteriile de aur, în China cele mai mari cantități de aur se achiziționează cu prilejul Noului An chinezesc. În acea perioadă, diverse rafinării și monetării realizează lingouri și monede într-un număr limitat, reprezentând creatura mitică sub auspiciul căruia se află anul ce urmează
Dincolo de valoarea lor ca metale prețioase, în timp, aceste produse câștigă și o valoare de colecție. În cazul monedelor de aur cu însemnul șarpelui de lemn de o uncie troy, ale Monetăriei Perth din Australia, numărul de bucăți realizate este de numai 30.000, ceea ce pentru o cerere globală de aur este un număr infim. Astfel, pentru cei care doresc ca produsele de aur pe care le achiziționează să se aprecieze în valoare mai mult decât prețul aurului conținut, produsele cunoscute drept „Lunar” pot fi o opțiune foarte bună.
Sărbătoarea Noului An chinezesc este un eveniment de o anvergură extraordinară. Iar aurul are un motiv central în întregul eveniment. Rude și prieteni își oferă drept cadou lingouri, monede și chiar bijuterii reprezentând simbolul mitic al anului care urmează, cu scopul de a ura celui care va primi darul un an plin de atributele pozitive ale însemnului zodiacal.