Scad dobânzile: SUA a intrat și ea în joc și pare a fi doar primul pas

La începutul lunii august, Banca Națională a României a venit cu o reducere a ratei de dobândă a politicii monetare, indicatorul în funcție de care se stabilesc dobânzile atât pentru credite, cât și pentru depozite. 

Această scădere a fost importantă pentru noi, la nivel local, însă o decizie vizând același instrument financiar, dar cu efect la nivel global, a avut loc în SUA. 

Concret, Rezerva Federală a SUA(FED) a decis reducerea dobânzii de referință cu jumătate de punct procentual, la un interval cuprins între 4,75% și 5%. 

Reprezentanții Rezervei Federale a SUA au luat decizia având încredere că inflația scade și că sunt semne de echilibru în ceea ce privește riscurile legate de forța de muncă. 

Atât în SUA, cât și în multe alte piețe la nivel global, Fed a ținut dobânda de referință la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani, pentru a evita o nouă creștere puternică a prețurilor. 

Tot de la reprezentanții Fed aflăm că urmează noi scăderi, respectiv se așteaptă să mai facă o reducere a dobânzii cu jumătate de punct procentual, una de un punct în 2025 și încă o jumătate de punct procentual în 2026. 

Această scădere a dobânzii de politică monetară vine cu costuri mai mici pentru credite, făcându-le mai accesibile pentru firme și persoane fizice, dar de partea cealaltă scad dobânzile la depozite și alte instrumente de economisire.