Au trecut concediile, ne întoarcem la cifre. Cum arată România în context european

A început toamna, s-a terminat și perioada concediilor, așa că e timpul să ne uităm din nou cu mai multă atenție la cifre. În materialul de mai jos ne uităm la evoluția economiei locale, dar și la diverse cifre pe care le vedem în alte piețe.

adică statele care folosesc moneda euro, și cea a Uniunii Europene au înregistrat o creșteră ușoară în trimestrul al doilea. În ceea ce privește România, țara noastră a avut cea mai slabă performanță economică din Uniunea Europeană. 

Avansul economiei Uniunii Europene a fost de 0,2% în trimestru al doilea comparativ cu trimestrul precedent. Dacă ne uităm la țările care au cea mai puternică creștere, se remarcă Polonia(1,5%), Grecia(1,1%) și Țările de Jos(1%). 

De partea cealaltă, la fundul clasamentului se află țara noastră și Portugalia, cu un avans economic de 01,% în trimestru al doilea. 

Rata de ocupare a forței de muncă: nici aici nu stăm bine 

Rata de ocupare a forței de muncă a crescut cu 0,2% în zona euro și cu 0,1% în Uniunea Europeană, în trimestrul al doilea, iar țara noastră a înregistrat cea mai accentuată scădere de la un trimestru la altul. 

Dacă ne uităm și aici la clasament, observăm că Irlanda și Lituania, cu 1,1%, și Estonia(0,8%). Așa cum menționam mai sus, țara noastră a avut cea mai accentuată scădere(0,5%), urmată apoi de Finlanda, cu 0,4%. 

Eurostat estimează că în al doilea trimestru al acestui în Uniunea Europeană erau 281,5 milioane de persoane ocupate, dintre care 170,1 milioane în zona euro. 

La nivel mondial vedem o evoluție modestă 

Ne uităm la România nu numai în contex european, ci și în context global. Apelăm la analiza făcută de Claudiu Cazau, consultant în cadrul unei companii de investiții.

Conform acestuia, economia reală la nivel mondial dă semne de slăbiciune, iar în România datele arată o încetinire, segmentele anterior puternice precum IT-ul și serviciile suport având o contribuție neutră sau negativă la Produsul Internt Brut. 

„În timp ce atenţia publică e îndreptată spre alegerile din SUA şi către şansele crescute ale candidatei democrate după prima dezbatere televizată, investitorii încearcă acum să se orienteze în privinţa unor dileme variate din economia lumii, inclusiv din România, economia reală oferă semne de slăbiciune – şi nu doar în SUA – dar la suprafaţă anumite seturi de date descriu posibilitatea unei ‘aterizări line’. Remediul clasic, cel al scăderii costurilor de creditare, este supus unor reţineri în urma dureroaselor salturi ale inflaţiei din anii trecuţi. În acelaşi timp, Banca Centrală nu îşi doreşte să fie văzută drept participant la jocul politic, drept urmare, scăderile de dobândă sunt calibrate mai atent decât în alte perioade”, precizează Claudiu Cazau. 

1 thoughts on “Au trecut concediile, ne întoarcem la cifre. Cum arată România în context european

Comments are closed.