Prezenți la o reuniune organizată de „banca băncilor” din Statele Unite ale Americii, FED, bancheri importanți, inclusiv președintele FED, au arătat că s-a încheiat epoca cu dobânzi ridicate. FED va scădea dobânda pentru dolar, altfel spus, o va face aproape sigur și Banca Centrală Europeană, pentru euro, iar, în cazul nostru, BNR s-a încadrat deja pe o traiectorie de scădere a dobânzii cheie și, chiar dacă nu o va mai reduce anul acesta cu siguranță nu o va ma crește. Pare, astfel, întrebarea, când vor scădea și ratele. Datele BNR ne permit să facem o astfel de estimare, cel puțin pentru majoritatea împrumuturilor în lei, cu dobânda variabilă, adică cele legate de incicele IRCC. Până să scadă, însă, știm sigur că dobânzile acestor credite vor crește de la 1 octombrie, deoarce și IRCC va crește, de la 5,86% cât este în prezent la 5,99%.
Indicatorul- folosit ca bază de calcul pentru toate dobânzile creditelor în lei luate după aprilie 2019, dar și pentru acele credite în cazul cărora clienții au cerut băncii să schimbe ROBOR cu IRCC- se calculeză trimestrial. Cel care va fi anunțat în ultima zi din septembrie va fi valabil pentru perioada octombrie-decembrie 2024. IRCC reprezintă media dobânzilor la care băncile se împrumută zilnic între ele, iar baza de calcul o reprezintă datele din trimestrul anterior celui în care este anunțat. Așadar, putem știi de acum care va fi valoarea din octombrie-decembrie, pentru că știm dobânzile de pe piața monetară din perioada de refrință. adică aprilie-iunie. IRCC va fi 5,99%, deci ratele cresc. În cazul unui credit de 210.000 lei (aferent achiziției unui imobil de 300.000 de lei cu avans 30%) acordat de bancă cu o marjă de 2% pe o perioadă de 25 de ani, noua rată va fi de circa 1.690 de lei, față de 1.670 de lei cât este până la 31 septembrie.
Avem însă și vești bune. Tot pe baza datelor BNR, putem anticipa și care va fi nivelul IRCC din trimestrul ianuarie-martie 2025, întrucât acesta este calculat pe baza tranzacțiilor din perioada iulie-septembrie 2024. Până la data la care scriem acest material (22 august) media dobânzilor interbancare este de 5,46%, ceea ce arată că, dacă tendința se va menține, vom avea, din ianuarie 2025, un IRCC mai mic.
În cazul unui credit de 210.000 lei (aferent achiziției unui imobil de 300.000 de lei cu avans 30%) acordat de bancă cu o marjă de 2% pe o perioadă de 25 de ani, noua rată va fi de circa 1.690 de lei, față de 1.670 de lei cât este până la 31 septembrie.