Ne uităm astăzi la o serie de semnale venite din partea Consiliului Fiscal legate de evoluția economiei. Începem cu deficitul bugetar, despre care Consiliul Fiscal spune că va depăși probabil 7%, existând riscul de a se îndrepta către 8% din PIB.
*De ce e important acest indicator? Deficitul bugetar apare atunci când cheltuielile statului depășesc încasările. Modul în care evoluează economia are un impact direct asupra stilului tău de viață. Dacă statul are nevoie de mai mulți bani la buget, poate ajunge să apeleze la taxe mai mari sau la împreumuturi mai mari. Unele costuri sunt transpuse în prețul final, care ajunge la consumator și alimentează inflație, care se traduce în prețuri mai mari.
Diferența este destul de mare față de cea proiectată de către Guvern pe proiectul de buget pe anul 2024, respectiv deficit de 5% din PIB. Consiliul Fiscal consideră că, în lipsa unor politici suficient de concrete și credibile, care să sprijine realizarea consolidării fiscal-bugetare pe termen mediu pe partea de venituri, dar și creșterea gradului de colectare, balanța riscurilor este clar înclinată în direcția înregistrării unor deficite mai ridicate decât cele preconizate de cadrul fiscal-bugetar pentru perioada 2025-2027.
Consiliul Fiscal pune creștere deficitului fiscal pe mai mulți factori precum majorarea salariilor de bază ale personalului din sănătate cu 20% în martie sau majorările cu 30% pentru personalul din instituțiile de apărare, ordine publice și securitate națională. De asemenea, au fost adoptate măsuri de creștere cu 10% a salariilor de bază pentru mai multe sectoare publice.
Consiliul Fiscal atrage atenția că, în a doua parte a anului, dinamica cheltuielilor de personal va fi mai ridicată deoarece unele măriri de salarii pentru sectorul public au fost prevăzute a fi acordate în două tranșe( în prima jumătate, respectiv, în a doua jumătate a anului), fiind de așteptat și o accelerare a
cheltuielilor de asistență socială din septembrie 2024, urmare a aplicării noii legi a pensiilor.
De asemenea, odată cu majorarea salariului minim, autoritățile au decis creșterea sumei pentru care nu se datorează impozit pe venit și care nu se cuprinde în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii, de la 200 la 300 de lei, măsură care implică un impact bugetar negativ de circa 0,3 mld. lei asupra veniturilor bugetare în al doilea semestru al anului.