Este recomandat să fii la curent cu modul în care analiștii financiari estimează evoluția indicatorilor economici. Nu înseamnă neapărat că aceștia vor putea estima la virgulă ce se întâmplă cu economia, însă îți pot oferi o imagine a direcțiilor în care se îndreaptă acești indicatori.
Ne uităm în acest material la ultimul sondaj derult de către Asociația CFA România în rândul analiștilor săi.
Începem cu inflația, care așa cum ți-am mai semnalat și în materialele anterioare, pare a fi pe un trend descrescător. Peste jumătate dintre analiștii chestionați estimează că aceasta va ajunge în ianuarie 2025, adică anul viitor, la valoarea medie de 5,78%. Acest lucru reprezintă o scădere de cu mai puțin cu un prunct procentual față valoarea la care se află acum, respectiv 6,6%, conform ultimei raportări a INS pentru decembrie 2023.
Ce e de remarcat este faptul că, dacă la raportul CFA anterior 88% dintre respondenți considerau că va scădea inflația, acum doar 66% dintre ei sunt de aceată părere.
Trecând mai departe la cursul euro/leu, care este situat astăzi la 4,9747, conform precizărilor BNR, peste 71% dintre analiștii intervievați se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 12 luni. CFA precizează că valoare medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5.0212 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,9781 lei pentru un euro.
Înainte de a trece prețurile apartamentelor, e important să mai trecem în revistă și o serie de previziuni referitoare la alți indicatori economici. Datele de mai jos reprezintă estimările analiștilor cu privire la valoare la care vor ajunge peste 12 luni:
- Produsul Intern Brut: 2%
- Deficit Bugetar: 5,8%
- ROBOR 3M: 5,69%
Prețuri apartamente: cum văd analiștii sectorul imobiliar
Cei care vor să își cumpere un apartament așteaptă cu nerăbdare căderea pieței. E un subiect despre care se tot vorbește de-a lungul timpului. În cadrul sondajului CFA, 37% dintre participanții la sondaj anticipează o scădere a prețurilor la proprietățile rezidențiale, în timp ce 50% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni.
Indiferent de estimări, se pare că 71% dintre analiști sunt de părere că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 29% consideră că aceste sunt corect evaluate.