Ministerul Finanțelor a anunțat că Programul „Noua Casă” continuă și în 2024. Îți prezentăm mai jos detaliile ediție din acest an dar și câteva aspecte legate de diferențele dintre un credit prin programul „Noua Casă” și un credit ipotecar.
Noua Casă 2024: ce plafon are programul și ce casă îți poți lua
Programul Noua Casă are un plafon de garanții de 1 miliard de lei în 2024. Ca idee, în 2023 au fost acordate în total 1.940 de garanții în valoare totală de 245 milioane de lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485 milioane de lei.
Anul trecut, programul a fost accesat în principal de tineri cu vârsta cuprinsă întrer 26 și 35 de ani, majoritatea finanțărilor fiind solicitate pentru achiziționarea unui apartament, cu suprafața cuprinsă între 50-100 metri pătrați, cu prețuri întrer 50.000 și 100.000 de euro.
În 2024, pentru programul Noua Casă, valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa este de:
– 66.500 de euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 de euro, avansul solicitat fiind de 5%.
-119.000 euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 de euro, avansul solicitat fiind de 15%.
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor(IRCC). IRCC este în prezent de 5,96% pe an, valoarea aceasta este calculată ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II din 2023. Acesta a urcat cu 0,2 puncte procentuale față de valoarea din trimestrul anterior, când s-a situat la 5,94%.
În general, de-a lungul anilor, românii au optat pentru Noua Casă deoarece costurile sunt puțin mai mici decât în cazul unui creditelor ipotecare. Principalul avantaj poate fi văzut avansul minim necesar, care este de 5% în cazul programului pentru locuințele de până în 70.000 de euro.
E important să știi că trebuie să îndeplinești mai multe condiții pentru a participa la Programul Noua Casă, condiții precum:
a) la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
b) achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
c) are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.