Ce se întâmplă cu prețurile în perioada următoare? Discuția de la BNR care ne poate da câteva indicii

Cu toții așteptăm momentul în care creșterea prețurilor se va opri. Pentru unele alimente se vede deja o stagnare a prețurilor, însă, dacă ne uităm la imaginea completă, respectiv la raportările privind rata anuală a inflației, încă ne aflăm la valori de două cifre. 

Ultima raportare a Institutului Național de Statistică, pentru luna martie a anului 2023, arată că rata anuală a inflației a scăzut la 14,53%, de la 15,5 % față de februarie 2023. Astfel, speranța actuală este să ajungem cât mai rapid sub o inflație de două cifre, iar discuțiile de la BNR ne dau o serie de indicii cu privire la momentul în care am putea vedea această trecere.

Scumpirea alimentelor: când se așteaptă BNR să scadă inflația

Discuțiile avute de către reprezentanții BNR în cadrul ultimei ședințe de politică monetară arată că noile date și evaluări indică o accelerare a descreșterii ratei anuale a inflației în următoarele luni, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflației din februarie.

Astfel, conform datelor Băncii Naționale a României, ne-am putea aștepta la o inflație de o cifră în trimestrul III din 2023(iulie-septembrie), ceea ce poate însemna puțin sub 10%, ca mai apoi să ajungă în jurul valorii de 7% în luna decembrie. 

Reprezentanții Băncii Naționale a României vorbesc și despre o estimare privind rata anuală a inflației în decembrie 2024, când se așteaptă ca rata anuală a inflației să ajungă la 4,2%. 

O veste bună este dată și de faptul că se observă o scădere a inflației și la nivelul Uniunii Europene. Ultima raportare menționează că aceasta a scăzut de la 9,9% la 8,3%. Această scădere are la bază faptul că indicele prețurilor de consum a scăzut de la o lună la alta în 25 de state membre, inclusiv în țara noastră. 

Dacă ne uităm la cum arată situația în țările cu cea mai mare rată anuală a inflației din UE, vedem Ungaria cu 25,6%, Letonia cu 17,2% și Cehia 16,5%. De partea cealaltă, vedem Luxemburg cu 2,9%, Spania cu 3,1%și Olanda cu 4,5%. 

Pentru a întelege nivelul scumpirilor din luna martie comparativ cu aceeași lună a anului 2022, observăm o creștere de 21% în ceea ce privește mărfurile alimentare și 11% la mărfurile nealimentare. Concret, INS arată o creștere de 33% în ceea ce privește ouăle, 19% la cafea, 22,86% creștere pentru pește, 18% pentru ulei comestibil sau o creștere de 20,85% la pâine. 

Din categoria mărfurilor nealimentare vedem o creștere de 9,35% la mobilă, 6,91% la frigidere și congelatoare, 8,21% la mașini de spălat, 14,32% la detergenți sau de 8,8% pentru lacuri și vopsele.