Sfaturi pentru masa de Paște de la un medic: la ce să fii atent

Zilele trecute am discutat despre cum să te organizezi în așa fel încât bugetul tău să nu aibă de suferit. De data aceasta revenim cu un material dedicat secțiunii de Educație, în care vă prezentăm sfaturile unui medic legate de cum să mănânci de Paște, ca să nu ai probleme de sănătate.

În centrul alimentației de sărbători trebuie să fie moderația, precizează medicul Tudor Ciuhodaru. El vă recomandă să nu mâncați imediat după slujba de Înviere. 

„Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbătorile pascale. În caz contrar, veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi. Dacă vreţi însă să petreceţi în familie şi nu prin spitale: nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat după slujbă. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului”, recomandă medicul pe pagina sa personală de Facebook.

Medicul Ciuhodaru menționează că alimentele trebuie introduse treptate, putându-se începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudități, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu vind conservă, ca va ajuta digestia. În cazul în care ați postit, trebuie să reluați cu prudență alimentația normală începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă și drob. El atrage atenția că fiecare masă trebuie să conțină un singur aliment „concentrat”.

„Consideraţi ‘concentrat’ tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă”, arată medicul.

Medicul recomandă să luați în calcul o pauză de cel puțin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzația de suprasaturație, cât și sindroamele dispeptice.

„Indiferent de starea de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos. Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă. Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grăsimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică susipiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital”, precizează medicul Tudor Ciuhodaru.

Cei care aveți alergii alimentare, medicul Tudor Ciuhandru are și pentru voi o serie de recomandări:

„Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces. (…) Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grăsimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbări în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să vă luptaţi mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile”, adaugă acesta.