Din cauza crizei energetice, în urma căreia unii români s-au trezit cu facturi extrem de mari, ideea de eficiență energetică a câștigat extrem de multă popularitate. Panourile fotovoltaice, panourile solare sau pompele de căldură au fost „vedetele anului trecut” în căutările românilor, atât persoane fizice cât și juridice, dornici să reducă costurile cu energia pe termen lung.
O veste bună pentru aceștia vine în urma publicării în monitorul oficial al Legii 39/2023. Această lege are ca rol modificarea Codului Fiscal prin adăugarea unor noi excepții la aplicarea cotei standard de TVA dew 19%.
Concret, la articolul 291 alineatul 3, din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal se introduc două noi litere p) și q), având următorul cuprins:
p) livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficiență care se încadrează în valorile de referință pentru emisiile de PM stabilite în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei din 28 aprilie 2015 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele de proiectare ecologică aplicabile cazanelor cu combustibil solid și în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.185 al Comisiei din 24 aprilie 2015 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele în materie de proiectare ecologică aplicabile aparatelor pentru încălzire locală cu combustibil solid și cărora li s-a atribuit o etichetă energetică a Uniunii Europene pentru a demonstra întrunirea criteriului menționat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1.369 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE, destinate locuințelor, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluțiilor complete, după caz;
q) livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficiență care se încadrează în valorile de referință pentru emisiile de PM stabilite în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.189 al Comisiei și în anexa V la Regulamentul (UE) 2015/1.185 al Comisiei și cărora li s-a atribuit o etichetă energetică a Uniunii Europene pentru a demonstra întrunirea criteriului menționat la art. 7 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2017/1.369 al Parlamentului European și al Consiliului, inclusiv a kiturilor de instalare, a componentelor, respectiv a soluțiilor complete, după caz, destinate clădirilor administrației publice centrale sau locale, clădirilor entităților aflate în coordonarea/subordonarea acestora, cu excepția societăților comerciale.
Alineatul 3, unde au fost introduse aceste puncte, se referă la bunurile și prestările de servicii care au o cotă redusă de TVA de 5%. Astfel, livrările de panouri fotovoltaice, solare și pompele de căldură vor fi mai ieftine având în vedere că este redusă cota de TVA de la 19% la 5%