Programul Noua Casă în 2023: care este plafonul și ce condiții trebuie să respecți

Programul guvernamental Noua Casă continuă și în 2023. Ministerul Finanțelor a anunțat și plafonul alocat pentru ediția din acest an, reiterând mai multe aspecte referitoare la banii pe care poți să îi primești, avansul pe care-l dai, dar și ce trebuie să respecți. 

Astfel, plafonul din acest an este de 1,5 miliarde de lei, la fel ca cel aprobat de autorități în 2022. Ministerul Finanțelor precizează că a ales acest plafon bazându-se pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023. 

Programul Noua Casă 2023: ce avans trebuie să dai în funcție de valoarea imobilului

În cadrul programului Noua Casă, ediția din 2023, finanțarea se acordă în lei pentru achiziția unei singure locuințe. Poți să iei maxim 66.500 de euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 de euro, unde trebuie să dai un avans de 5% și 119.000 de euro pentru locuințele al căror preț este de maxim 140.000 de euro, avansul fiind în acest caz de 15%.  

Ministerul Finanțelor are și o serie de previziuni cu privire la piața imobiliară în 2023, despre care vorbește în nota de fundamentare a programului Noua Casă. Instituția statului se așteaptă ca anul acesta tranzacțiile din zona imobiliară să fie influențate de mai mulți factori.

 În ipoteza în care contextul geopolitic se va stabiliza, inflația se va tempera, iar indicii variabili nu vor mai avea fluctuații pozitive, este de așteptat ca volumul tranzacțiilor finanțare prin credite ipotecare să crească.

O analiză privind piața imobiliară în 2023 a fost lansată și de către platforma de anunțuri imobiliare, imobiliare.ro. Reprezentanții business-ului consideră că în 2022, locuințele au fost cu 6% mai scumpe în comparație cu 2021, sub previziunile anterioare, care anticipau o creștere de 10%. 

Concret, suma medie solicitată pentru o locuință a crescut de la 1.593 la 1.682 de euro. Aceștia se așteaptă ca în primul semestru din 2023 atmosfera în industrie să fie mult mai calmă, cu costuri de construcție care se stabilizează, iar prețurile locuințelor se ajustează în funcție de acest factor. 

Pentru unii dintre noi, posibilitatea de a ne cumpăra propria casă ne poate împinge către un entuziasm ridicat, ce riscă să ne împingă către o decizie greșită, mânați de faptul că în sfârșit ne mutăm la casa noastră. 

Dacă te califici la programul Noua Casă și avansul și rata lunară nu reprezintă o povară ridicată pentru bugetul tău, inclusiv cu creșterile de dobândă care se anunță în perioada următoare, încearcă să îți alegi locuința după o analiză cat mai bine pusă la punct. 

Dacă ai găsit o locuință într-o anumită zonă, încearcă să frecventezi acea zonă înainte de cumpărare, la diferite ore, pentru a vedea cât de aglomerată și zgomotoasă este. Vorbește cu vecinii sau administratorii din zonă pentru a afla cât mai multe informații. 

Este recomandat să rupi din bugetul tău o sumă de bani pentru a face vizionarea alături de un profesionist în construcții, fie că vorbim de un inginer constructor, arhitect etc. care ar putea observa eventuale probleme la construcție pe care nu le poți recunoaște. Graba te-ar putea costa mai mult, respectiv investiții ulterioare din cauza faptului că poate un perete este strâmb sau consumul de energie este ridicat din cauza unei izolații deficitare.