Nu mai știi ce să faci ca să îți protejezi economiile de inflație? Poate e timpul să încerci și Bursa. Episodul 1, despre cum alegi acțiunile

Trecem toți printr-o perioadă cum nu am mai văzut de cel puțin 15 ani și e foarte posibil să urmeze o criză cu mult mai puternică decât cea din 2008-2010. Printre cei mai afectați de actuala situație economică sunt cei care au economii pentru a își cumpăra un bun în viitor și cei care economisesc în mod curent pentru zile negre. Actualele dobânzi pentru depozitele bancare (cel mai popular produs de economisire) sunt la mai puțin de jumătate față de inflație, în timp ce cursul valutar este mai volatil decât a fost vreodată, iar fondurile de pensii ori cele din asigurări au randamente negative. Altfel spus, orice ar face, e greu să găsească o formulă prin care banii lor să nu își piardă din valoare. În acest context, chiar dacă este o variantă care presupune riscuri mai mari, investiția la Bursă poate fi o soluție. Cu mențiunea că e bine întotdeaua să investești surplusul de bani și nici acela pe tot ci doar într-o proporție rezonabilă, îți arătăm în câteva episoade ce trebuie să știi despre investiția la Bursă, așa cum prezintă situația sepcialiștii ASF. Astăzi, cum  îți alegi acțiunile. După ce vom vedea ce e important înainte de a debuta la Bursă, o să încercăm să îți arătăm și cum evoluează acțiunile, dar și cum poți interpreta aceste evoluții. 

În primul rând, este important ca un investitor să fie atent la toate sursele de informare disponibile. Mai ales că majoritatea sunt gratuite.

Prima sursă de inspirație o poți avea din publicații, în special cele ale bursei, acestea cuprinzând diferite anunțuri cu privire la performanțele financiare ale emitenților, publicând topuri de creșteri sau scăderi de prețuri. Astfel, îți poți forma o opinie cu privire la un posibil trend viitor, în baza unor performanțe anterioare. Tot aceleași surse de inspirație pot fi folosite și în cazul topurilor după gradul de lichiditate sau capitalizarea respectivei societăți. Acești indicatori sunt luați în calcul și în analiza specialiștilor. Pentru a-ți forma o opinie, poți observa și valoarea, volumul sau numărul tranzacțiilor, activitatea de tranzacționare fiind o sursă de inspirație. Este important pentru o investiție să poată fi lichidă, ceea ce înseamnă că în ultima perioadă acțiunile respective au fost tranzacționate și că, dacă vei cumpăra, vei avea cui să vinzi în cazul în care nu mai dorești acele dețineri. Nu în ultimul rând, din această sursă de inspirație poți observa topul emitenților în funcție de profiturile înregistrate. O rată de creștere a profitului se exprimă prin diferența de profit net a perioadei analizate și a perioadei anterioare, calculată procentual. Creșterea profitului unei societăți duce la creșterea prețului acțiunilor emise de respectiva societate și la o posibilă creștere a dividendelor plătite acționarilor, acțiunile devenind astfel mai atractive.

O altă sursă de inspirație o constituie raportările financiare ale societăților. Acestea sunt puse gratuit la dispoziția publicului, inclusiv pe pagina de internet a bursei. Din raportările financiare se pot calcula o serie de indicatori care te pot ajuta să observi dacă acțiunile sunt supraevaluate sau subevaluate (ca preț de tranzacționare) în raport cu situația reală a societății. O strategie este cea în care se cumpără o acțiune subevaluată pentru a fi păstrată până când aceasta ajunge la un preț apropiat de valoarea reală a societății. Astfel de indicatori sunt PER sau P/E (Price/Earnings Ratio – calculat ca raport între prețul unei acțiuni și profitul pe acțiune înregistrat de societate), EPS (Earnings per Share – calculat ca raport între profitul total pe o perioadă de un an și numărul total de acțiuni în circulație), P/BV (Price to Book Value – calculat ca raport între prețul de piață al acțiunilor și valoarea contabilă a acestora), P/CF (Price to Cash Flow – calculat ca raport între prețul de piață al acțiunilor și cash-flow-ul societății), P/S (Price to Sales – calculat ca raport între prețul unei acțiuni și cifra de afaceri a societății), capitalizarea, dividendul net acordat în anul anterior etc.

Recomandările analiștilor sau ale agenților de servicii de investiții financiare sunt surse de inspirație, dar aceste surse nu sunt neapărat gratuite. În acest caz, recomandarea este de a avea grijă ca respectivele persoane să fie surse de încredere, autorizate, profesioniste.

În orice caz, orice investitor, indiferent de cum a ales să investească, are responsabilitatea de a se informa continuu cu privire la deținerile sale.