Chestionar rezidența fiscală: de ce este important și ce trebuie să știi despre el

Știi deja că milioane de români au plecat în străinătate pentru căutarea unui trai mai bun. Unii dintre ei au ales să rămână acolo, în timp ce alții s-au întors în țară. Dacă te bate gândul să pleci și să muncești în străinatate, trebuie să fii conștient de faptul că după o anumită perioadă vei avea o serie de obligații față de ANAF. 

Una dintre aceste obligații se referă la stabilirea rezidenței fiscale, despre care îți vom povesti mai jos și care implică depunerea unui chestionar.

Când trebuie să depui chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale?

Legislația spune că va trebui să depui acest chestionar dacă pleci din țară pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.

Cum depui chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale?

ANAF ne spune că, chestionarele pentru stabilirea rezidenței fiscale, se pot transmite electronic sau se pot depune personal sau prin împuternicit, la registratura instituției sau prin poștă, cu confirmare primie.

De unde iei chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale?

Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale îl găsești pe website-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (anaf.ro), secțiunea „Servicii online”, rubrica ”Descărcare Declarații electronice” – ”Descărcare Declarații” sau pot fi descărcate de aici. 

Chestionarul se numește Z017 – Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România.

De ce e recomandat să depui chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale? 

E important să „îți bați capul” cu depunerea chestionarului pentru stabilirea rezidenței fiscale pentru a evita dubla impozitare a veniturilor pe care le obții. Merită să faci acest lucru, pentru că altfel vei ajunge să scoți mai mulți bani din buzunar pentru impozite, o dată în țara în care lucrezi și o dată în România.

După ce depui chestionarul, ANAF-ul îl va analiza și va decide dacă vei achita doar în țara în care mergi. Țara noastră are încheiate convenții pentru evitarea dublei impozitări și protocoale de modiciare a acestora cu mai multe țări pe care poți să le găsești AICI. 

Un alt motiv în plus pentru care trebuie să depui chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale, dacă cel cu dubla impozitare nu te-a convins, ține și de aplicarea unei amenzi în cazul în care nu treci prin acest proces. Amenda este între 50 și 100 de lei.