Aproape 50.000 de români au încercat să anuleze temporar sau să reducă povara ratelor la credite, în conextul creșterii accelarate a dobânzilor. Acestea sunt datele Fondului Național de Garantarea a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), care se referă la cele mai utilizate două metode de „relaxare” a ratelor, adică suspendarea în baza legii și trecerea de la dobânda ROBOR la indicele IRCC. Înainte de a îți spune cum funcționează cele două metode, te anunțăm că în situația în care te consideri nedreptățit sau chiar abuzat de bancă, ai posibilitatea de a te adresa, înainte de instanță, Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor Bancare (CSALB), acolo unde au găsit rezolvarea problemelor mii de clienți, unii dintre ei economisind sume importante. În prezent, sute de mii de români cu credite în lei se află în situația de a plăti rate uriașe pentru creditele lor, având în vedere că ROBOR(indicele în funcție de care sunt calculate majoritatea dobânzilor variabile) a crescut de 4 ori față de anul trecut. Cei cu un credit Prima Casă, de exemplu, au ajuns în situația de a plăti rate duble față de 2021. Ce este de făcut? Calea suspendării plății ratelor(care nu te scapă de dobânzi pe termen lung, ba chiar crește povara, însă te scapă pe teremn scurt de ori obligație) au ales-o circa 32.000 de români, în timp ce în jur de 14.000 au mers pe varianta trecerii la IRCC, și ea validă doar pe termen scurt, în contextul în care IRCC va urma și el, în timp, calea ROBOR. Mai jos vezi cum funcționează suspendarea. Mutarea de la ROBOR la IRCC se face prin cerere către banca. Banca e obligată prin lege să îți explice cum să faci această cerere și să îți dea răspuns.
– În data de 29 iunie 2022 s-a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 90/2022 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de bănci și instituții financiare nebancare pentru clienții care întâmpină dificultăți financiare, find afectați financiar de situația gravă generate de criza actuală determinate direct sau indirect de criza energetică și de războiul dintre Rusia și Ucraina. Suplimentar, în data de 29 iulie 2022 au fost publicate Normele de aplicare ale OUG 90/2022 prin Hotărârea de Guvern nr. 953/2022, precum și Normele de raportare a informațiilor referitoare la expunerile ce fac obiectul OUG 90/2022, prin Ordinul BNR nr. 2/2022.
– Potrivit legilor menţionate pot beneficia de acordarea facilităţii de suspendare a obligaţiei de plată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor aferente creditului acordat în cadrul programului ”Prima casă/Noua casă” cei care au transmis solicitarea de suspendare către creditor cel mai târziu în termen de 30 de zile de la data emiterii de către BNR a reglementărilor prevăzute la art.7 din OUG nr.90/2022. Teoretic, acest termen a expirat pe 29 august 2022.