Reguli noi legate de concediul paternal: ce se schimbă pentru angajații tăi

O nouă Ordonanță de Urgență publicată de către Guvernul României vine cu modificări pe care este important să le cunoști dacă ai angajați în afacerea ta ce tocmai au devenit tătici. Principala schimbare pe care această Ordonanță de Urgență( OUG 117/2022) o aduce Legii 210/1999 ține de prelungirea concediului paternal. 

La articolul 2, alineatul 1 se modifică și va avea următorul cuprins: 

(1)Tatăl copilului nou-născut care are calitatea de lucrător are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare.

Concret, durata concediului paternal de la cinci zile lucrătoare, la zece zile lucrătoare. De asemenea, este important de știut că indemnizața pentru concediul paternal se plătește din fondul de salarii al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective. 

De asemenea, în Ordonanța de Urgență, este menționat și faptul că în cazul în care tatăl a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternat crește cu 5 zile lucrătoare și că el poate beneficia de această majorare pentru fiecare copil nou-născut, odată ce a obținut atestatul, conform paragrafelor de mai jos: 


Articolul 4
      (1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condițiile art. 2, se majorează cu 5 zile lucrătoare.
      (2) Tatăl poate beneficia de prevederile alin. (1) pentru fiecare copil nou-născut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, indiferent când este acesta obținut.

Trebuie să știi și faptul că îți este interzis să concediez angajatul aflat în concediu paternat, disponibilizarea acestuia poate fi făcută doar în cazul în care afacerea ta trece printr-o reorganizare juridică sau intră în faliment, conform paragrafelor de mai jos: 

(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul paternal prevăzut la art. 1 și de a informa angajații cu privire la dreptul stabilit potrivit prezentei legi.
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul lucrătorului care se află în concediu paternal.
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.


Pentru nerespectarea celor de mai sus, dar și a celorlate aspecte din Ordonanța pe care o găsești AICI. poți fi amendat cu sume între 4.000 și 8.000 de lei.