Așa cum te-am anunțat în materialele anterioare, o parte dintre măsurile privind modificarea Codului Fiscal au intrat deja în vigoare, începând de astăzi, 1 august, în timp ce altele vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.
Pentru a-ți face o idee despre cum au reacționat sau urmează să reacționeze ”colegii” tăi din lumea antreprenoriatului, hai să ne uităm la un sondaj publicat de către Consiliul Național Al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.
E un sondaj făcut pe 1.179 de respondenți din toate cele patru categorii de întreprinderi care formează sectorul IMM-urilor, conform legii nr.364/2004.
Așadar, legat de măsura în care au fost afectați de schimbarea regimului fiscal al microîntreprinderilor prin reducerea plafonului de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, 35,8% dintre respondenți spun că au fost afectați „în mare măsură”, 26,8% în mică măsură, în timp ce o pondere de 37,4% spun că nu au fost afectați.
Întrebați dacă ar fi preferat aplicarea cotei de impozitare de 3% din venituri pentru toate microîntreprinderile indiferent de numărul de angajați în locul scăderii plafonului pentru microîntreprinderi, 54,2% au dat un răspuns afirmativ, în timp ce 45,8% nu ar fi preferat această alternativă.
În ceea ce privește întrebarea referitoare la „Cât de afectați sunteți de schimbarea Codului Fiscal referitoare la obligativitatea angajării unei persoane pentru încadrarea în categorie de microîntreprindere?”, 37,4% dintre respondenți nu au fost deloc afectați, 15,2% în mică măsură, iar 47,4% în mare măsură.
Dintre antreprenorii chestionați, 45,3% au declarat că nu au angajați part-time cu salariul minim, în timp ce 47,4% au între 1 și 4 angajați.
Ce fac cu angajații part-time, care vor fi supraimpozitați?(adică vor avea contribuții la nivelul salariului minim pentru 8 ore) – 59,7% au precizat că vor face concedieri, 13,6% vor trece angajații cu timp parțial la normă întreagă, în timp ce 13,6% îi vor păstra cu normă parțială și vor mări salariile la nivelul salariului minim.
Dintre cei care au spus că vor face concedieri, 47,7% au declarat că vor renunța la toți angajații part-time, 26,1% vor renunța la 1 angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.
În ceea ce privește mărirea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, o pondere de 55,5% dintre respondenți vor aplica ambele măsuri, 28,3% dintre aceștia vor reinvesti profitul pentru a beneficia de scutirile prevăzute de Codul Fiscal, iar 16,2% vor plăti dividende cu aplicarea impozitului de 8%.