Agenția Națională de Administrare Fiscală a lansat un ghid prin care îți spune pașii pe care trebuie să-i urmezi dacă faci bani din meditații și vrei să-ți desfășori activitatea conform legii. Pentru început, dacă vrei să faci bani sau faci deja bani din meditații, ai obligația să te înregistrezi la Oficiul Național al Registrului Comerțului și să soliciți autorizarea funcționării în condițiile pe care le prevede O.U.G nr.44/2008.
Concret, trebuie să-ți deschizi un PFA cu acest obiect de activitate sau poți alege și pentru înființarea unei întreprinderi individuale.
După ce ai urmat acest pas, ai obligația de a depune la ANAF Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice(formularul 212. O găsești AICI). ANAF-ul îți explică faptul că trebuie să depui Declarația unică în termen de 30 de zile de la momentul în care îți începi activitatea.
În declarația unică trebuie să completezi Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, prin intermediul căruia determini și venitul net anul, fie pe baza normelor de venit, fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Concret, ai intrat oficial în rândul contribuabililor și trebuie să plătești impozit pentru veniturile pe care le primești în urma meditațiilor, iar în completarea declarației unice estimezi cam ce venituri vei obține pe parcursul anului și, în funcție de aceste venituri, cam cât ai avea de plătit. Dacă veniturile pe anul respectiv depășesc 12 salarii minime brute, atunci va fi nevoie să plătești nu doar cei 10% impozit pe venitul net, ci și contribuții sociale – 25% pensii și 10% sănătate.
Salariul minim brut pe țară în 2022 este de 2.550 de lei, ceea ce face ca 12 salarii minime brute să ajungă la 30.600 de lei.
ANAF explică de asemenea și modalitățile prin care alegi să fie derulată impozitarea, impozitare în sistem real sau impozitare la normă de venit. Pe scurt, în sistem real plătești 10% din venitul net, care reprezintă diferența dintre venitul brut impozabil și cheltuielile deductibile. Pentru sistemul real trebuie să ții o evidență contabilă în partidă simplă a tuturor veniturilor și cheltuielilor care reies din activitatea ta.
În cazul impozitării la normă de venit, se aplică cei 10% la o sumă prestabilită, numită ”normă de venit”. ANAF explică în ghid ce presupune această normă de venit în cazul în care să zicem că ți-ai început activitatea pe 01.01.2022 și o vei derula pe întreg anul.
”În acest caz, pentru stabilirea impozitului pe venit este avută în vedere norma de venit de la locul de desfășurare a activității. Norma anuală de venit, publicată pe site-ul ANAF, este în cuantum de 27.600 lei. Astfel, impozitul pe venit aferent venitului net anual se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului, impozitul datorat fiind 2.760 lei (27.600 lei x 10% = 2.760 lei). Dacă activitatea se desfășoară pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferentă activităţii se reduce proporţional, astfel încât să reflecte perioada de an calendaristic în care s-a desfăşurat activitatea respectivă”, explică ANAF în ghidul de AICI.