Ți-am mai explicat în materialele publicate aici faptul că investițiile la bursă pot aduce randamente bune, în unele cazuri mult peste inflația care depășește la momentul publicării acestei știri o valoare de 2 cifre(rata anuală a inflației în luna martie a anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, este 10,2%, conform Institutului Național de Statistică).
Este drept că vorbim de un grad de risc mai ridicat decât în cazul altor instrumente cu randamente mai mici, precum depozitele bancare sau titlurile de stat, însă cu o informare bine pusă la punct ai șanse bune să scoți bani frumoși. Pentru a impulsiona acest tip de investiții, legislativul a venit cu un proiect de lege aprobat recent de ambele camere ale Parlamentului.
Pe scurt, proiectul legislativ prevede simplificarea impozitării pentru investitorii prezenți pe piața de capital din România, prin reținerea la sursă a impozitului și recompensarea celor care dețin acțiunile pe o perioadă mai lungă de timp.
Pe scurt, nu mai interacționezi cu ANAF-ul pentru declararea veniturilor din investițiile pe bursă și ți se reține un impozit mai mic dacă ești un ”investitor de cursă lungă”.
Proiectul, care odată semnat și promulgat de președintele Klaus Iohannis intra în vigoare din 2023, prevede ca, pe lângă impozitarea la sursă, să plătești un impozit de 1% pentru câștigurile din transferul titlurilor de valoare deținute mai mult de un an, și un impozit de 3% pe câștigul din transferul titlurilor de valoare deținute mai puțin de un an.
Reducerea impozitului este semnificativă, având în vedere că în prezent se aplică o cotă de 10%. De asemenea, proiectul mai prevede ca pierderile să nu mai fie compensate sau declarate.
Dacă vrei să investești pe bursă, primul pas pe care trebuie să-l faci este să alegi o firmă de brokeraj(găsești AICI o listă cu ele). Odată aleasă firma va trebui să-ți deschizi un cont de tranzacționare pe care să-l alimentezi cu bani. Așa cum menționam și mai sus, înainte de a cumpăra și vinde acțiuni, e nevoie și de o documentare serioasă în ceea ce privește companiile, indicii sau tipul de instrumente financiare în care vrei să investești.
Ca să îți faci o idee despre nivelul pieței de capital de la noi, îți prezentăm mai jos câteva cifre privind tranzacțiile înregistrate la Bursa de Valori București în anul 2021.
Astfel, conform raportului Autorității de Supraveghere Financiară privind evoluția pieței de capital locale în 2021, valoarea totală tranzacționată a atins nivelul de 21,63 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 16% comparativ cu anul precedent.
În ceea ce privește numărul tranzacțiilor înregistrate la Bursa de Valori București, acesta a crescut cu 55%, comparativ cu 2021.
Indicii BVB au avut o evoluție pozitivă. Indicele BET, care este indicele de referință pentru piața locală de capital și care reprezintă evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a avut o creștere de peste 33%, comparativ cu finalul anului 2020.
De asemenea, la finalul anului trecut, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 229,08 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 48% comparativ cu 31 decembrie 2020.