Majoritatea românilor au auzit de Pilonul II sau pensii sau pensia privată, așa cum este mai cunoscută. Mai precis pensia privată obligatorie. Practic, toți angajații români cu vârsta de până în 35 de ani cotizează automat la acest sistem care promite că ne va aduce un pic mai multă liniște la bătrânețe. Ba chiar pot cotiza și cei de peste 35 de ani, dacă ei aleg astfel. Acum, 3,75% din salariul brut lunar se duc spre conturile de pensie privată, iar acest procent ar urma să crească până la 4,75% în următoarea perioadă. Administratorii iau acești bani și îi plasează în diverse instrumente pentru a îi înmulți. Până acum au reușit să se mențină pe plus, în primii 14 de ani de existență a sistemului. Nu fac magii ci plasează sumele în instrumente pe care le știm și pe care le și folosim unii dintre noi pentru a economisi. Obligațiunile statului sunt la cea mai mare căutare, fiind sigure, vin apoi plasamentele în acțiuni listate la Bursă și depozitele în bănci. Alte forme sunt mai puțin folosite.
Ce știu mai puțini români este că că există și un Pilon III, adică pensia privată facultativă, care funcționează pe același sistem, doar că nu vorbim de contribuție obligatorie. Știu mai puțini oameni, pentru că sunt cu mult mai puțini cotizanți. Vorbim de aproximativ 550.000 de clienți, față de vreo 7,8 milioane cât sunt în cazul Pilonului II.
Foarte puțini dintre cei 550.000 de cotizanți la fondurile de pensii facultative au ajuns în această postură ” pe persoană fizică”, produsul fiind de obicei oferit de angajatori ca un beneficiu suplimentar. Tot angajatorul este și cel care virează lunar contribuția în fond. Și aici apare știrea. Datele oficiale arată că cel puțin 20.000 de oameni au uitat pur și simplu că au bani în conturile de pensie privată facultativă. De unde știm asta? Păi din 30.000 de cotizanți cu vârsta de peste 60 de ani, 65% nici nu mai cotizează nici nu și-au retras sumele acumulate. Legea spune că la 60 de ani, orice contributor este îndreptățit să retragă sumele acumulate. Așadar, gândește-te bine. Nu cumva ai avut o pensie privată la vreunul dintre locurile tale de muncă? Dacă ai lucrat într-o companie mare, mai ales multinațională, sunt toate șansele să fie așa. Nu îți mai amintești exact? Poți pur și simplu să suni la foștii angajatori și să întrebi. Poate îți faci o surpriză plăcută.