• Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri
 • Curs de educatie financiara

E timpul să fii mai atent la cheltuieli. Accizele mărite dau foc iar inflației prin benzină și motorină, curentul electric urmează să se scumpească substanțial

05 Iul 2024
Energie și combustibil

Cine crede că am scăpat de inflația mare are șanse serioase să se înșele. Majorările de accize operate de la 1 iulie, cu impact direct în prețurile benzinei și motorinei,  precum și tranzacțiile din piața energiei electrice ne arată că vin vremuri grele. După o oungă serie de ieftiniri până la jumătatea lunii iunie, când deja începusem să credem că se va stabiliza sub 7 lei, prețul benzinei a luat-o tare în sus, iar acum este mai aproape pragul de 8 lei, care nu a mai fost atins decât în contextul crizei imediat următoare debutului războiului din Ucraina. În același timp, arată datele de piață, curentul electric va începe și el să sse scumpească subtanțial și oarecum surprinzător. Aceste două elemente vor duce, pe lanț, la scumpiri generalizate, pentru că energie și combustibil folosește orice producător și orice furnizor de servicii.

Citește AICI ce scumpiri au intrat în vigoare de la 1 iulie

După creșterea abruptă din mai, prețul energiei electrice vândute pe piața pentru ziua următoare (PZU) de la București a crescut masiv și în iunie, și a depășit pragul de 100 de euro/MWh, scrie portalul de specialitate www.e-nergia.ro

Prețul mediu ponderat al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la Bucirești, a fost, în iunie, de 520 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței, OPCOM. Dat fiind că, în mai, același preț mediu ponderat a fost de doar 439 de lei/MWh, avem așadar o creștere accentuată, de peste 18%, în doar o lună de zile. Sau un plus de peste 80 de lei/MWh.

Asta în condițiile în care și în mai am avut parte de o creștere masivă, de peste 33% față de luna precedentă, prețul mediiu ponderat fiind în aprilie de doar 329 de lei/MWh.

Simplu spus, urmează scumpiri masive ale energiei electrice.