Radiografia scumpirilor: cum să nu te lași păcălit și ce spun cifrele

Scade dobânda cheie, scade inflația. Ai putea zice că gata, nu trebuie să ne mai uităm cu atenție la bugetul nostru. Dimpotrivă, nu trebuie să cădem în euforie și să începem să aruncăm bani în stânga și în dreapta. 

Datele pentru luna iunie arată că rata anuală a inflației a coborât la 4,94%, de la 5,12% în mai. Nu prea ne încălzește această scădere deoarece, dacă ne uităm la mărfurile alimentare, cele nealimentare și serviciile vedem scumpiri. 

Hai să ne uităm punctual pe produse și servicii pe care le achiziționăm des și care s-au scumpit:

  • Carne de bovine: creștere de 6,44%
  • Carne de porcine: 3,17%
  • Pește proaspăt: 5,56%
  • Lapte de vacă: 1,41%
  • Zahăr, produse zaharoase și miere de albine: 5,01%
  • Încălțăminte: 7,81%
  • Produse de uz casnic, mobilă: 4,81%

Sigur ai auzit și de produsele plafonate, iar pentru a le urmări mai bine și a vedea ce prețuri sunt practicate în cazul lor, un instrument pe care-l poți folosi este Monitorul Prețurilor. Acesta a fost actualizat cu o secțiune dedicată produselor cu adaos comercial plafonat. 

În funcție de criteriile de selecție ale utilizatorilor, de localizare și de disponibilitate, aplicația va returna prețurile practicate de fiecare magazin, așa cum sunt ele încărcate de fiecare retailer în platformă.

Vorbim despre produse cu adaos plafonat precum: pâine, lapte, telemea, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei, ardei Bianca sau ardei Capia. 

În concluzie, nu te culca pe urechea scăderilor, pentru că în puține cazuri vezi scăderi față de anul trecut, însă nu uita că și în cazul acelora ne raportăm la o perioadă în care scumpirile erau la un nivel extrem de crescut. De asemenea, așa cum îți ziceam și aici, sunt o serie de scumpiri și modificări fiscale pe care le simți de la 1 iulie, cum ar fi scumpirea gazelor sau a benzinei și motorinei.