• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Stirile economice de luni

05 Feb 2018
Ştiri

Proiectul de Lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii ar putea fi adoptat de Parlament în lunile mai - iunie, a declarat, luni, vicepremierul Viorel Ştefan, într-o conferinţă organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu prilejul aniversării unui deceniu de la listarea Transgaz pe piaţa principală a BVB.

Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze faptul că beneficiază de asigurare de sănătate şi contribuabilii care nu au depus Declaraţia 600, în urma prorogării termenului de depunere, a declarat vicepremierul Viorel Ştefan, într-o conferinţă organizată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu prilejul aniversării unui deceniu de la listarea Transgaz pe piaţa principală a BVB

* Rata de absorbţie a fondurilor europene prin Programul Operaţional Competitivitate se ridică la 4,45% din totalul de 1,3 miliarde de euro alocaţi României, în al cincilea an al acestui ciclu financiar european 2014-2020, conform datelor publicate, luni, de Asociaţia INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate.

* Guvernul are posibilitatea de a solicita de la Uniunea Europeană (UE) o facilitate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru acoperirea a 50% din costurile listării la bursă a companiilor, a declarat, luni, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel.

* Compania naţională de transport al gazelor, Transgaz, are în derulare, până în anul 2026, un număr de nouă proiecte de dezvoltare în valoare totală de 1,62 miliarde de euro, a declarat, luni, directorul general al companiei, Ion Sterian, cu ocazia evenimentului de aniversare a 10 ani de la listarea Transgaz la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

* Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în 2017, faţă de anul precedent, ca serie brută cu 10,7%, potrivit datelor de Institutul Naţional de Statistică (INS).

* Preţul unei acţiuni Transgaz a crescut cu 50% peste valoarea din anul listării, iar, dacă se iau în calcul dividendele, randamentul depăşeşte 140%, a declarat, luni, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel, într-o conferinţă dedicată împlinirii a 10 ani de la intrarea pe piaţa de capital românească a operatorului de transport de gaze.

* Indemnizaţiile şi sporurile plătite în luna decembrie invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război au totalizat 17,604 milioane de lei, pentru un număr de 73.105 beneficiari, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

* Unul din cinci tineri români cu vârsta sub 18 ani spune că hărţuieşte online alte persoane pentru că se teme să nu devină la rândul său ţinta unui atac, în timp ce o treime dintre aceştia recunosc că au fost, la rândul lor, agresori în mediul online, reiese dintr-un studiu întocmit şi publicat, luni, de Bitdefender.

* Serviciile de car sharing ar reduce traficul din Capitală şi din marile oraşe ale României cu 25%, condiţia fiind ca autorităţile locale să includă acest tip de servicii în strategii integrate de mobilitate urbană, pe modelul metropolelor europene, se arată într-un studiu de specialitate remis, luni, AGERPRES.

* România a exportat, în primele zece luni din 2017, produse medicale şi farmaceutice în sumă de 640,4 milioane de euro, o valoare cu 7,2% mai mare faţă de cea din perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică /INS/.

* Companiile româneşti trebuie încurajate să achiziţioneze competitori din alte ţări, dar în momentul de faţă există o discriminare fiscală între finanţarea prin credit bancar şi emiterea de acţiuni noi, susţine Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Material bazat pe o sinteza Agerpres.

Dan Popa

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter