• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Spre dobânzi... negative la depozite. In SUA.

26 Noi 2013
Ştiri

Populaţia şi companiile din Statele Unite ar putea ajunge în situaţia de a plăti pentru a-şi ţine banii la bancă, dacă Banca Centrală-Fed-reduce dobânda pe care o achită pentru fondurile atrase de la bănci, au avertizat două mari bănci americane, relatează Mediafax.

Deponenţii din SUA trebuie să accepte în prezent dobânzi apropiate de zero, dar situaţia în care vor fi nevoiţi să plătească pentru a-şi ţine banii la bancă ar fi una neobişnuită, scrie Financial Times.

Avertismentul unor şefi de mari bănci din SUA evidenţiază pericolele unei strategii de care Fed s-ar putea folosi pentru a atenua impactul unei eventuale reduceri a programului de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 85 de miliarde de dolari lunar.

Programul Fed introduce lichidităţi semnificative în sistemul financiar şi a susţinut pieţele de capital la nivel global în ultimii ani.

Transcriptul şedinţei din octombrie a Fed, publicat la mijlocul lunii noiembrie, arată că banca centrală se îndreaptă către o reducere a achiziţiilor de obligaţiuni în lunile următoare, posibil chiar din decembrie.

Fed vrea să găsească o altă modalitate de a sprijini economia. Cei mai mulţi dintre oficialii prezenţi la şedinţă au considerat scăderea dobânzilor la depozitele constituite de bănci la Fed drept o opţiune care merită analizată.

Directori de la două din cele mai mari cinci bănci din SUA au afirmat că o scădere a dobânzii de 0,25% pe care Fed o acordă pentru rezervele băncilor, în prezent de circa 2.400 de miliarde de dolari, le-ar aduce în situaţia de a transmite costurile către proprii deponenţi.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter