• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

ROBOR ar putea sa scadă in perioada următoare. Ce argumente am?

10 Dec 2017
Ştiri

Indicele ROBOR, la care se uită majoritatea celor împrumutați în lei, a urcat la niveluri istorice, citim în presă. E drept, față de ultimele zile, ROBOR e mai sus. Față de 2008, 2009, 2010, e însă mult mai ”potolit”. Mai mult, cred că în perioada următoare, ROBOR va coborî și mai mult, fără ca BNR să intervină în acest sens. Pe ce mă bazez? Simplu: va fi un exces de lichiditate în piață. Vor fi bani foarte mulți? De unde? SimpluȘ de la Ministerul Finanțelor, care va cheltui circa 2% din PIB pentru a -și atinge ținta de deficit de 3%, în prezent deficitul fiind mult mai mic.Bani mai mulți înseamnă bani mai ieftini, asa cum și reciroca e advărată (bani puțini înseamnă bani mai scumpi).


Statistic, în iarna lui 2014 și 2015, acest  lucru a fost confirmat. De regulă, în Romania, Finanțele stau pe un munte de bani până în ultima parte a anului, când cheltuie fără multă socoteală. Banii pe care îi aruncă în piață se regăsește în dobânzile împrumuturilor pe care băncile și le acordă una, alteia.

Acum, mai trebuie spus că o lichiditate scăzută în piață ajuta cursului leului. "Duce dobânzile în sus și nu depreciază cursul, ci îl apreciază. E drept, pe partea de curs valutar, contează mult și banii pe care de regulă, românii stabiliți în afara țării, ăi trimit rudelor rămase acasă. Acești bani ajută leul și îl fac mai puternic în fața euro.

Ceea ce îi preocupă pe bancheri este gradul de îndatorare al clienților, mai ales al celor cu venituri scazute, care pentru creditul ipotecar au  o rata a indatorarii- Debt Service To Income (DSTI) - care a ajuns la o medie de 65%.  La o crestere de 1 punct procentual al dobanzii acest indicator va crește cu 10 puncte procentuale.

Bancherii sunt si ei preocupati de evolutia ROBOR si deruleaza periodic scenarii de stress bazate pe miscarile acestui indicator.

”Sa faci scenarii pe ceea ce se va intampla odata cu cresterea ROBOR este complicat. Este o modelare economică foarte complexă, pentru ca o creștere a ROBOR se traduce prin modificari diferite in randul clientilor- unii vor economisi mai mult, de pilda. Evolutiile ulterioare mai depind si de cresterea economica, de cresterea veniturilor...sunt multe necunoscute. Noi derulăm periodic teste de stress pe evolutia ROBOR", a declarat Steven van Groningen, executivul Raiffeisen Bank.

Dar asemenea teste au loc in mai toate bancile locale. "Noi stressam continuu portofoliile ROBOR. In scenariile pe care le rulam, luam in calcul cresterea cu pana la 200 de puncte de baza a acestui indicator. Daca cresterea ROBOR se va intampla brusc, evident ca vor fi afectati nu doar persoanele fizice, ci si companiile", a explicat  și presedintele executiv al celei mai mari banci locale, Sergiu Manea.  O crestere brusca a ROBOR ar putea duce la cresterea ponderii ratelor in veniturile celui imprumutat si e posibil ca unii debitori sa inceapa sa "gafaie" sau sa re-inceapa intarzieri la plata creditelor. De asemenea, bancile ar putea inregistra noi cresteri ale ratei creditelor neperformante .

"Foarte multi reprezentanti ai sistemului bancar local au iesit public in ultimul an si au vorbit despre riscul de dobanda. Dar nu multi i-au bagat in seama, din pacate. In momentul in care rata de referinta e la 1.75% iar ROBORul sta la 50-60 de puncte de baza, ai de-a face cu o situatie nenaturala", explica Manea. E o decuplare de fapt intre rata de interventie si lichiditatea din piata. "Practic, tot timpul exista riscul ca lichiditatea din piata sa fie retrasa si tu sa te duci ca banca inspre dobanda de referinta. Ca sa te duci acolo, trebuie sa indeplinesti niste conditii de lichiditate. Si nu te poti astepta ca situatia sa dureze: ori BNR va taia din rata dobanzii de politica monetara, adica ceva la care te poti cu greu astepta in aceasta perioada, ori ratele pe termen scurt vor creste. In ultima luna avem o crestere de 98 de puncte de baza si 101 puncte de baza pentru Robor la trei luni si respectiv la 6 luni", mai arata seful BCR.

In opinia bancherilor, deocamdata e mult zgomot in piata si mai e ceva: piata noastra e putin adanca (cu accentul pe "putin"), adica in momentul in care intri si vrei sa te imprumuti cu 300 de milioane, induci volatilitate. O "misti" cu sume relativ mici, cu alte cuvinte.

Exista de asemenea si un comportament ușor ”ciudat” al celor care iau credite. "Lumea se uita la cat plateste luna urmatoare la rata, iar de regula dobanzile variabile aduc in prima faza rate mai mici. Dar oamenii nu se uita la cat va plati bancii pe toata durata creditului. Daca iese luna viitoare mai ieftin pe dobanda variabila, o va alege pe aceea, chiar daca pe total iese mai ieftin alegand dobanda fixa pe 5 sau pe 10 ani", spun alti bancheri.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter