• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Principalele știri economice ale perioadei 18-26 decembrie

26 Dec 2017
Ştiri
  •  Dezbaterea în plenul Parlamentului pentru aprobarea Proiectului Legii bugetului de stat şi a Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 a reprezentant, în plan intern, principalul subiect economic. De interes în plan intern a fost şi anunţul Comisiei Europene care a lansat o investigaţie aprofundată privind sprijinul acordat de stat pentru CFR Marfă, dezbaterea publică pe tema Fondului de garantare a pachetelor turistice din România şi protestul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) din cauza subfinanţării sistemului de ordine publică şi cel al transportatorilor şi taximetriştilor. Pe plan extern, subiectul care a continuat să atragă atenţia a fost retragerea de pe pieţele din Franţa şi din străinătate a încă 720 de loturi de lapte praf de către grupul francez Lactalis, din cauza riscului contaminării cu salmonela, la două săptămâni după ce a retras 625 de loturi din acelaşi motiv.

* România este ţara în care bugetul se modifică cu pixul de către premier în ultimul moment, iar şeful Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) îi întreabă pe miniştrii Finanţelor cât vor să fie creşterea economică anul următor, pentru ca deficitul să se încadreze în 3% din PIB, a declarat, luni, analistul economic Răzvan Orăşanu, fost preşedinte al AVAS şi fost consilier de stat al primului-ministru în perioada 2004-2008, în cadrul unei dezbateri pe tema bugetului României de anul viitor.


* Peste 60% din investiţiile publice din România sunt create prin fonduri europene, a declarat, luni, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, în cadrul 'Galei Fondurilor Structurale'.


* România a înregistrat în luna octombrie 2017 cel mai mare declin al lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană, minus 14,3%, comparativ cu acceaşi lună din 2016, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).


* Guvernul mută întreaga presiune a reţinerii şi plăţii impozitelor şi taxelor pe plătitor, iar cel care are obligaţia reţinerii şi plăţii taxelor şi impozitelor devine un prestator de servicii cu titlu gratuit pentru stat, a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), într-o conferinţă de specialitate.


* Primariile din Romania vor avea de anul viitor un buget minim de funcţionare de 750 lei pe locuitor, conform unui articol al Legii bugetului pe 2018 adoptat luni în Parlament, sumă care nu era precizată în proiectul anterior, potrivit unor surse din Ministerul Finanţelor Publice (MFP).


* Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 1,6% în zona euro şi cu 2,1% în UE, în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în rândul statelor membre cea mai mare creştere anuală fiind înregistrată în România, 16,5%, potrivit datelor publicate de Oficiul european de statistică (Eurostat).

* Investigaţia privind posibile practici anticoncurenţiale ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), prin acceptarea angajamentelor asumate de această organizaţie, a fost finalizată de Consiliul Concurenţei, iar acest lucru reprezintă un prim pas în procesul de liberalizare a onorariilor notarilor.


* Măsurile fiscale luate în acest an, multe dintre ele fără consultarea mediului de afaceri, sunt factori de presiune şi frustrare pentru mediul de afaceri, apreciază Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).


* Comisia Europeană a prezentat miercuri două propuneri legislative pentru facilitarea modului în care companiile, în special IMM-urile, îşi vând produsele în Europa şi pentru consolidarea controalelor efectuate de autorităţile naţionale şi agenţii vamali pentru împiedicarea vânzării produselor nesigure către consumatorii europeni.


* Vânzările de autovehicule noi au crescut, în primele 11 luni ale anului, cu 11,1% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, până la 142.300 de unităţi, cifră în interiorul căreia autoturismele au consemnat un salt de 14,1%, arată datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).


* Serviciile de tip Uber este necesar să fie reglementate, iar în acest sens dialogul companiei cu autorităţile din Europa va continua, au declarat, miercuri, reprezentanţii companiei
* Renunţarea la regulile de guvernanţă a companiilor de stat este încă o măsură care adânceşte sentimentul de neîncredere, atrag atenţia reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (CIS), într-un comunicat de presă transmis miercuri AGERPRES.


* Siguranţa cetăţeanului nu este o prioritate pentru acest Guvern, puteţi muri liniştiţi pe stradă, a declarat miercuri Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), la ieşirea de la discuţii cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.
* Industria s-a confruntat în luna noiembrie cu o combinaţie de factori care prefigurează o evoluţie incertă, în timp ce exportatorii raportează o creştere a comenzilor pentru export, potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP şi SNSPA.


* Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în luna noiembrie la 18,3% din totalul consumului, cu 3,3 puncte procentuale (p.p.) mai mult decât în septembrie, fiind cea mai importantă creştere înregistrată, în ultimul an, conform unui studiu de specialitate remis miercuri AGERPRES.  


* Tarifele la energia electrică pentru consumatorii casnici vor scădea cu 0,34% la nivel naţional, în primul semestru din 2018, comparativ cu trimestrul IV 2017, deşi furnizorii au solicitat o creştere medie cu 10,87%, informează, miercuri, un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).


* Declaraţiile fiscale cu privire la obligaţiile fiscale aferente lunii ianuarie 2018 se vor transmite obligatoriu, prin internet, în format electronic, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), remis joi, AGERPRES.


* Autorităţile vor să remunereze personalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) cu o cotă din încasări şi este posibil să se ajungă în zona de forţare a textului legii sau la abuzuri, susţine Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice la Deloitte România.

* Amendamentele adoptate de Camera Deputaţilor, privind guvernanţa corporativă, reprezintă un uriaş pas înapoi pentru companiile de stat şi România, iar riscurile de corupţie şi deteriorare a integrităţii la nivelul acestor companii cresc dramatic, atrage atenţia Greg Koniecnzy, CEO şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea (FP), într-un comunicat de presă, transmis joi AGERPRES.


* Plafonul de scutire de la plata TVA pentru mici întreprinderi va rămâne 220.000 până la data aprobării de către Parlament, prin lege, a noului plafon, de 300.000 lei, informează Ministerul finanţelor Publice printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.


* Transferul sarcinii fiscale a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de la angajator la angajat va avea aplicabilitate cel puţin până în anul 2020, măsura fiind asumată de Guvern prin Programul de guvernare 2017-2020, precizează Ministerul Finanţelor Publice într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.


* România a cheltuit doar 2% din banii europeni alocaţi programării 2014-2020, reprezentând 936,3 milioane euro, iar state precum Bulgaria şi Polonia au avut 9%, respectiv 8%, potrivit datelor Comisiei Europene.


* România a fost, în anul 2016, principalul furnizor de clăpari de ski pentru celelalte state UE, 27% din clăparii de ski exportaţi intracomunitar provenind din România, arată datele publicate vineri de Eurostat.


* Transelectrica a achitat o amendă de 16.000 de lei către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), se arată într-o informare publicată pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).


* Vânzările de autovehicule ecologice (hibride şi electrice 100%) noi au crescut, în primele 11 luni ale anului, cu 125,8% faţă de intervalul similar din 2016, până la 2.356 de unităţi, relevă statistica Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA), consultată de AGERPRES.


* Capitala României pierde 16 poziţii în clasamentul mondial al competitivităţii urbane şi cade pe locul 188 din 200 de oraşe analizate, potrivit ultimului Raport Global al Competitivităţii Urbane 2017-2018 publicat de către UN Habitat şi CASS, se arată într-un comunicat al INACO, remis duminică AGERPRES.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter