• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Noi reguli la plata cu cardul din 14 septembrie. Ce trebuie să ştii?

20 Sep 2019
Ştiri

Din 14 septembrie 2019 posesorii de internet sau de mobile banking au la dispoziţie circa 30 de zile pentru a schimba formatul actual cu unul securizat solicitat de Comisia europeană.

Impactul de bază al Regulamentului European în acest moment asupra plăților cu cardul operate de clienți atât în mediul online cât și ofline nu mai permite posesorilor de carduri accesul la internet banking pe baza numelui de utilizator și a parolei, ci printr-un cod de identificare special. De asemenea, codul special va fi utilizat și la plăți de utilități, de taxe și impozite și la setarea inițială Direct Debit
De asemenea, introducerea codului PIN se va solicita ocazional și pentru cumpărături mai mici de 100 de lei, dacă aiâu fost efectuate tranzacții consecutive în valoare cumulată de peste 150 de euro, echivalent în lei, fără introducerea codului PIN în prealabil.
Pentru plățile online, dacă valoarea tranzacției este sub 30 euro, echivalentul în lei, este posibil să nu ți se solicite parola 3D Secure. Dacă valoarea cumulată a tranzacțiilor efectuate anterior, fără parola 3D Secure, depășește echivalentul în lei a 100 euro, va fi necesar să introduci parola 3D Secure.
Directiva prevede norme mai stricte pentru derularea tranzacțiilor cu cardul, indiferent că sunt realizate în mediul online sau offline, parte din ele puse în practică de Regulamentul European, și intrarea în peisaj a altor prestatori de servicii (ex: startup-urile FinTech) care pot consulta datele aferente contului tău bancar și chiar iniția plăți, dar doar cu acordul tau.
În urma intrării în vigoare a acestei directive, toate băncile comerciale îşi schimbă automat serviciile de internet banking, iar clienţii băncilor trebuie să ştie că au la dispoziţie de obicei circa 30 de zile pentru a trece la noul tip de mobile sau internet banking. După această perioadă de acomodare, vechile forme de internet banking vor deveni inaplicabile. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter