• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

În luna martie românii pot cumpăra titluri de stat de la Poștă cu dobânzi mari

27 Feb 2021
Ştiri

Începând cu 1 martie 2021, statul lansează noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației prin intermediul celor două programe, TEZAUR și FIDELIS. 

Programul TEZAUR

În perioada 01-29 martie 2021, persoanele fizice române pot subscrie pentru titluri de stat TEZAUR prin Poșta Română. Întrebați la oficiul poștal din zona dumneavoastră. 

Dobânzile oferite de stat sunt mai mari decât la bancă,
Dobânzile anuale oferite sunt: 2,85% pentru scadența de 1 an, 3,10% pentru scadența de 3 ani și 3,25% pentru scadența de 5 ani. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.

Programul FIDELIS - Titlurile de stat FIDELIS atât în lei, cât și euro. Dar nu de la poștă, de la bănci.

Tot în perioada 01-19 martie 2021, băncile partenere ale statului în acest program Banca Transilvania, BCR și BRD vor pune în vânzare titluri de stat FIDELIS  în lei și titluri de stat în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori București. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS pot investi persoanele fizice române și străine cu vârsta de peste 18 ani până la data de 19 martie 2021, inclusiv.

Dobânzile anuale pentru titlurile în lei sunt de 2,85% pentru scadența de 1 an, 3,10% pentru scadența de 3 ani și de 1,55% pentru titlurile de stat în euro cu o scadență de 5 ani.
Titlurile de stat FIDELIS vor fi listate la Bursa de Valori București.
Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de Euro pentru emisiunea în Euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de Euro. 
Pentru subscrierea inițială a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, sunt neimpozabile.
Deținătorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare și care au ajuns la maturitate pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență aferente acestor emisiuni anterioare prin subscrierea în cadrul emisiunilor de titluri de stat lansate în luna martie în cadrul Programelor de titluri de stat pentru populație FIDELIS și TEZAUR.
Dobânzile anuale oferite pentru titlurile de stat destinate populației sunt stabilite peste nivelul randamentelor titlurilor de stat care sunt în prezent cotate pe piața secundară interbancară, iar veniturile provenind din dobânzi sunt neimpozabile.
Informații privind termenii și condițiile financiare aferente emisiunilor din luna martie 2021  în cadrul Programului TEZAUR și FIDELIS pot fi consultate pe website-ul Ministerului Finanțelor: www.mfinante.gov.ro

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter