• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Focus economic 29 ianuarie- 4 februarie

04 Feb 2018
Ştiri

* Avizarea miniştrilor din noul Guvern, condus de către Viorica Vasilica Dăncilă, precum şi anunţul ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, potrivit căruia Formularul 600, care vizează obligaţiile referitoare la contribuţiile sociale pentru veniturile extra-salariale, ar putea fi unificat cu Declaraţia 200, dar şi decizia Guvernului de a prelungi termenul de depunere a documentului în cauză până pe 15 aprilie 2018, au reprezentat trei dintre cele mai importante subiecte ale săptămânii care se încheie duminică.

Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei, prin vocea şefului instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, a precizat că are în buget banii necesari pentru realizarea platformei online de monitorizare a preţurilor la carburanţi, precum şi pentru extinderea la nivel naţional a celei care afişează preţul alimentelor, proiecte care trebuie finalizate în acest an pentru a nu pierde finanţarea.

 


În plan extern, este de notat faptul că Bulgaria a fost vizitată, anul trecut, de 8,88 de milioane de turişti străini (creştere de 7,6% faţă de 2016), dar şi faptul că Polonia va decide, în 2018, dacă va construi prima sa centrală nucleară, pentru a reduce emisiile poluante, ca parte a planului pe termen lung de reducere a dependenţei de cărbune.

Prezentăm în continuare cele mai importante ştiri ale săptămânii, dar şi subiectele de urmărit săptămâna viitoare.

* Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

* Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Petru Dan Cojocaru, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate a Parlamentului.

* Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

* Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Transporturilor, Lucian Şova, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

* Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Mediu, Graţiela Gavrilescu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

* Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

* Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate a Parlamentului.

* Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Economiei, Dănuţ Andruşcă, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

* Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Fonduri Europene, Rovana Plumb, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

* România a plătit până la această dată 1,8 miliarde de euro din buget către fermieri şi beneficiarii de programe din PNDR, a declarat, luni, ministrul propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la audierea în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

* Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va avea activ un departament care se va ocupa cu analiza cheltuielilor instituţiilor publice, a anunţat, luni, ministrul propus pentru a prelua portofoliul Finanţelor, în cadrul audierii sale din Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament.

* România a beneficiat de fonduri europene de la bugetul UE de 45,7 miliarde de euro, reprezentând în medie anual 2,8% din PIB, în perioada 2007-2017, iar dacă luăm în considerare şi contribuţia României la bugetul Uniunii Europene intrările nete de fonduri europene au fost de 30,4 miliarde de euro, respectiv 1,8% din PIB în medie pe an, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe.

* Ministrul propus al Mediului, Graţiela Gavrilescu, a afirmat, luni, în comisiile reunite de specialitate din Parlament, că un proiect privind înlocuirea timbrului de mediu nu este încă finalizat, dar că nu are în vedere o nouă penalitate sau o nouă taxă de înmatriculare pentru cei care vor să-şi cumpere o maşină second hand, ci doar 'să respirăm un aer mai curat'.

* Curtea de Arbitraj Comercial Bucureşti (CACB), o instituţie permanentă de arbitraj, care are competenţa de a soluţiona litigii comerciale în toate sectoarele economice, se lansează la împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea primei camere de comerţ a Capitalei, a precizat, luni, Sorin Dimitriu, preşedintele Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB).

* Peste opt miliarde de euro vor intra în economia României în următorii trei ani, prin Fondul suveran de dezvoltare şi investiţii, a declarat, luni, ministrul propus pentru portofoliul Economiei, Dănuţ Andruşcă, în cadrul audierilor din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

* Ministrul propus pentru portofoliul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat, luni, la finalul audierilor din comisiile reunite ale Parlamentului, că este o susţinătoare a Legilor justiţiei şi că acestea trebuie să fie în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale.

* Investiţia la bursă trebuie să devină banală, ca un depozit bancar, pentru populaţie, iar educaţia financiară trebuie să se simplifice, a declarat luni Adrian Tănase, director general al 'Bursei de Valori Bucureşti (BVB), într-o conferinţă de presă.

* Grupul informatic american Apple a decis să reducă la jumătate ţinta de producţie pentru telefonul iPhone X în primul trimestru al acestui an, comparativ cu o ţintă de 40 de milioane de unităţi pe trimestru preconizată în luna noiembrie a anului trecut când a fost lansat cel mai scump iPhone, informează un articol publicat luni în cotidianul japonez Nikkei.

* Conducătorii din Ministerul Transporturilor au fost de prea mult timp mai degrabă conduşi de subordonaţi decât au reuşit să conducă subordonaţii, iar instituţia şi cele 52 de companii şi autorităţi din subordine au nevoie de o restartare din perspectivă administrativă, consideră ministrul propus pentru portofoliul de resort, Lucian Şova.

* Recepţia pe anumite segmente de autostradă prezintă probleme, iar din punctul meu de vedere secretarii de stat trebuie să stea mai mult pe teren, pentru că minutul de lucru al unui ministru al Transporturilor este prea scump pentru a călători către diverse şantiere, a declarat, luni, după audierile din comisiile reunite de specialitate din Parlament, ministrul propus al Transporturilor, Lucian Şova.

* Ministrul propus pentru portofoliul de la Transporturi, Lucian Şova, consideră că măsurile prevăzute în programul de guvernare 2018-2020 referitoare la achiziţia celor 27 de aeronave pentru TAROM şi inaugurarea rutelor de lung curier către Asia şi SUA trebuie aprofundate şi discutate cu managerul companiei, pentru a vedea dacă sunt sustenabile din punct de vedere economic.

* Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

* Moneda naţională îşi va reveni până la finalul anului, ajungând aproape de nivelul pe care este construit bugetul pe acest an, respectiv de 4,55 lei/euro, reiese din declaraţiile ministrului propus al Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici.

* Formularul 600, care vizează obligaţiile referitoare la contribuţiile sociale, ar putea fi unificat cu Declaraţia 200, potrivit ministrului propus al Finanţelor, Eugen Teodorovici.

* În România nu vor fi taxe şi impozite suplimentare şi nici nu se vor creşte actualele taxe, sub conducerea mea, susţine Eugen Teodorovici, ministrul propus al Finanţelor Publice.

* Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

* Familiile ar putea beneficia de deduceri pentru copii, precum cheltuielile pentru meditaţii, dacă se va aplica impozitul pe gospodărie, a declarat, luni, ministrul propus al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, după audierile din comisiile parlamentare reunite.

* Legea pensiilor este cea mai aşteptată lege la ora actuală, iar aceasta va fi aplicată în curând, a declarat luni Lia Olguţa Vasilescu, propusă pentru portofoliul Ministerului Muncii, la ieşirea de la comisiile parlamentare de specialitate reunite.

* Proiectul de modificare a legii privind violenţa în familie se află pe lanţul de avizare şi va fi transmis foarte curând la Parlament, a declarat, luni, ministrul propus al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, după audierile din comisiile de specialitate din Parlament.

* Grupul Electrica a realizat, anul trecut, investiţii în infrastructura de distribuţie în valoare totală de 727 milioane lei, iar pentru 2018 operatorii de distribuţie din cadrul grupului şi-au asumat un plan record de investiţii, în valoare de 900 milioane de lei.

* Agenţia Naţională de Administrare Fiscală din Olanda nu a funcţionat temporar luni din cauza multiplelor atacuri informatice de tip Distributed Denial of Service (DDoS), care au vizat principalele bănci ale ţării, a anunţat agenţia de presă ANP, transmite Reuters

* Guvernul german a revizuit în creştere, de la 1,9% la 2,4%, estimările privind avansul celei mai mari economii europene în acest an, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

* Bulgaria a fost vizitată anul trecut de 8,88 de milioane de turişti străini, o creştere de 7,6% faţă de 2016, cei mai mulţi vizitatori fiind din Grecia (1,16 milioane) şi România (1,14 milioane), a anunţat luni Ministerul Turismului, transmit BTA, Novinite şi Xinhua.

* Polonia va decide anul acesta dacă va construi prima sa centrală nucleară, pentru a reduce emisiile poluante, ca parte a planului pe termen lung de reducere a dependenţei de cărbune, a anunţat luni ministrul Energiei, Krzysztof Tchorzewski, transmite Reuters. Polonia, ţară care în prezent obţine peste 80% din energia electrică pe bază de cărbune, intenţionează să reducă acest procent la 60% în 2030 şi la aproximativ 50% în 2050.

* Cuvântul de bază în mandatul meu este continuitate şi îmi doresc să transformăm biroul de la minister într-un incubator de proiecte, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Bogdan Cojocaru, la preluarea mandatului.

* Proiectul Ro-Net se derulează în parametri foarte buni, iar până în luna august ne-am asumat să-l finalizăm, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Lucian Şova, fostul ministru al Comunicaţiilor, cu ocazia predării mandatului.

* Capitalizarea Companiei Naţionale 'Poşta Română' (CNPR) ar trebui să fie încheiată în maximum două luni, iar din partea celor de la Fondul Proprietatea nu mă aştept la nimic bun, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, Lucian Şova, fostul ministru al Comunicaţiilor, cu ocazia evenimentului de predare - primire mandat.

* Companiile de stat au în medie un salariu dublu faţă de companiile din mediul privat, dar au o productivitate cu 40% mai mică faţă de acestea, a declarat marţi, preşedintele Iniţiativei pentru Competivitate, Andreea Paul, la o conferinţă organizată de Patronatul Investitorilor Autohtoni.

* Ponderea Turismului în Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de la 1,5%, în 2016, la aproximativ 2,6% în 2017, iar pentru acest an sunt preconizate alte creşteri importante, bazate pe măsurile aplicate în cursul anului 2017, declară fostul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, într-un comunicat în care prezintă bilanţul ultimului an.

* În anul 2016, flota de pescuit a Uniunii Europene număra 83.734 de vase cu o capacitate totală de 1,6 milioane tone însă ponderea ocupată de flota de pescuit a României era de doar 0,2%, în condiţiile în care număra 147 de vase cu o capacitate combinată de 1.000 de tone, arată datele publicate marţi de Eurostat.

* Bugetul de stat va reprezenta riscul macroeconomic primar al României, în 2018, chiar dacă datoria publică este încă scăzută, reiese dintr-o analiză realizată de OTP Asset Management.

* Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere de 2,5% în 2017, acesta fiind cel mai puternic avans înregistrat de economia zonei euro în ultimii zece ani, arată datele preliminare publicate marţi de Oficiul european de Statistică (Eurostat), care confirmă estimările analiştilor, informează AFP.

* Grupul auto japonez Toyota a anunţat marţi că, în anul 2017, a vândut un număr total de 10,38 milioane de vehicule, în creştere cu 2,1% comparativ cu 2016, ceea ce îl plasează pe locul al treilea în topul marilor constructori auto, după grupul german Volkswagen şi alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi Motors, informează AFP.

* Comisia Europeană a avertizat marţi un număr de nouă state membre, printre care se numără şi România, că au timp până la finele săptămânii viitoare să prezinte noi măsuri pentru reducerea poluării aerului şi, astfel, să evite să fie trimise în faţa justiţiei europene, informează AFP.

* Consiliul Concurenţei are în buget banii necesari pentru realizarea platformei online de monitorizare a preţurilor la carburanţi, precum şi pentru extinderea la nivel naţional a celei care afişează preţul alimentelor, proiecte care trebuie finalizate în acest an pentru a nu pierde finanţarea, a declarat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, într-o conferinţă de presă.

* Salonul Internaţional de Automobile Bucureşti (SIAB), cel mai important eveniment din domeniul automobilelor organizat în România, recunoscut de către Organizaţia Internaţională a Constructorilor de Automobile (OICA), va avea loc în perioada 23 martie - 1 aprilie, la Centrul Expoziţional Romexpo, au anunţat marţi organizatorii, într-o conferinţă de presă.

* Consiliul Concurenţei a finalizat anul trecut 18 investigaţii şi a aplicat amenzi în valoare totală de 123 de milioane de lei (27,3 milioane de euro), cu 60% mai mult decât anul anterior, potrivit informaţiilor publicate de instituţie cu ocazia bilanţului pe anul 2017.

* Numărul de autovehicule noi vândute în România, în 2017, a crescut cu 10,2% faţă de anul anterior, până la 156.527 de unităţi, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA), prezentate, marţi, în cadrul conferinţei de presă dedicată Salonului Internaţional de Automobile Bucureşti (SIAB) - 2018, ce va avea loc la Romexpo în perioada 23 martie - 1 aprilie.

* O schimbare majoră a Legii concurenţei poate fi făcută doar cu avizul Comisiei Europene şi nu va putea afecta actualul mandat al preşedintelui Consiliului Concurenţei, a declarat, marţi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, într-o conferinţă de presă.

* Economia României ar putea creşte cu 4%, în 2018, în timp ce inflaţia la finalul anului poate ajunge la 3,2%, iar cursul la 4,65 lei/euro, reiese dintr-o analiză realizată de OTP Asset Management.

* Tendinţa de descreştere a Bitcoin este înfricoşătoare, iar din acest motiv este delicat de spus dacă e albă sau neagră această criptovalută, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Iniţiativei pentru Competitivitate, Andreea Paul.

* UniCredit se aşteaptă la încetinirea creşterii economice la 4,6% anul acesta şi la 3,5% în 2019, de la 6,6% în 2017, potrivit unui raport trimestrial al băncii.

* Inflaţia totală va părăsi intervalul ţintit de 1,5-3,5% în T1 2018 şi ar putea creşte până în preajma nivelului de 5% pe parcursul verii, potrivit unui raport trimestrial al UniCredit.

* Cota de piaţă a Gazprom pe piaţa europeană a gazelor, unde generează majoritatea veniturilor sale, a crescut anul trecut la nivelul record de peste 35%, de la aproximativ 33% în 2016, a afirmat marţi preşedintele companiei ruse, Viktor Zubkov, la o conferinţă pe teme energetice care se desfăşoară la Viena, transmite Reuters.

* Guvernul italian va contesta decizia UE de a muta la Amsterdam Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a anunţat marţi Beppe Sala, primarul centrului financiar Milano, oraş clasat pe locul doi în cursa pentru relocarea EMA, transmite Reuters. Beppe Sala a declarat la un post de radio că a discutat problema cu premierul Paolo Gentiloni.

* Banca rusească Sovcombank a anunţat marţi că a ajuns la un acord privind achiziţionarea unei participaţii de 11% în grupul rus Rosevrobank, de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvolare (BERD), transmite Reuters.

* Rezultatele economice înregistrate de România sunt fantastice, dar în doi sau trei ani modelul economic nu este sustenabil pentru că este bazat pe consum şi avem nevoie să vedem o trecere la unul bazat mai mult pe investiţii, susţine Matteo Patrone, Director Regional BERD pentru România şi Bulgaria.

* Veniturile guvernamentale din taxele de mediu în statele membre ale Uniunii Europene s-au ridicat la 364,4 miliarde de euro în 2016, comparativ cu 296,5 miliarde de euro în 2006, iar în această perioadă ponderea taxelor de mediu în totalul taxelor şi contribuţiilor a scăzut de la 6,4% în 2006 la 6,3% în 2016, arată datele publicate miercuri de Eurostat.

* România nu este de acord cu plafonarea plăţilor directe şi respinge ideea cofinanţării din surse naţionale a sumelor plătite pe suprafaţa agricolă, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), transmis miercuri AGERPRES.

* Rata şomajului în forma ajustată sezonier a scăzut la 4,6% în luna decembrie a anului trecut, mai mică cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna precedentă, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

* Producătorul de energie Nuclearelectrica estimează că va obţine în acest an un profit brut de 365 de milioane de lei, de peste cinci ori mai mare decât cel bugetat pentru acest an, de 70 de milioane de lei, potrivit proiectului privind bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei, care va fi discutat în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) din 2 martie.

* Piaţa de e-commerce din România va depăşi, în 2018, valoarea de 3 miliarde de euro, după ce anul trecut suma a ajuns deja la 2,8 miliarde de euro, arată estimările PayU, furnizor global de servicii de plată pentru companii, publicate miercuri.

* Rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut uşor în luna ianuarie 2018 până la 1,3%, de la 1,4% în luna decembrie 2017, în timp ce rata şomajului în zona euro a rămas stabilă la 8,7% în luna decembrie 2017, arată o estimare preliminară publicată miercuri de Oficiul european de statistică (Eurostat), informează AFP.

* Creşterea preţurilor la carnea de porc, înregistrată în această perioadă la raft, este speculativă şi nu este cauzată de vreo majorare a tarifului la poarta fermei, atrage atenţia Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România (ACEBOP), într-un comunicat de presă, transmis miercuri AGERPRES.

* Mai multe categorii profesionale din domeniul sănătăţii nu vor beneficia în martie de creştere salarială, respectiv farmaciştii, biologii, chimiştii, infirmierii, brancardierii, îngrijitoarele şi personalul Tesa, se arată într-o scrisoare deschisă semnată de Sindicatul din Sănătate Hipocrat, adresată ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.

* Pachetele de ţigarete şi tutun de rulat vor fi marcate cu un identificator unic, pentru a permite urmărirea fiecărui produs din momentul producerii până în momentul vânzării către primul distribuitor de retail, a anunţat Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), prin intermediul unui comunicat de presă, remis, miercuri, AGERPRES.

* Suma alocată Programului de Promovare a Exportului şi Programului de Internaţionalizare, de 35 milioane lei, va fi suplimentată la rectificarea bugetară, în situaţia în care se constată că nu acoperă necesarul până la sfârşitul anului, s-a decis, miercuri, în cadrul primei şedinţe din 2018 a Consiliului de Export.

* Grupul TeraPlast, cel mai mare procesator de PVC din România şi unul dintre principalii producători de materiale pentru piaţa construcţiilor şi instalaţiilor, anunţă dobândirea controlului asupra Depaco, după ce a primit aviz favorabil de la Consiliul Concurenţei, se arată într-un comunicat al companiei, remis, miercuri, AGERPRES.

* Circa 100 de membri ai sindicatului din educaţie Spiru Haret au protestat miercuri, în intervalul orar 11:00 - 13:00, în faţa Ministerului Educaţiei, aceştia fiind nemulţumiţi de subfinanţarea sistemului de învăţământ.

* Proiectul gazoductului Nord Stream 2 a mai depăşit un obstacol după ce compania responsabilă de acest proiect a primit autorizaţia necesară pentru construcţia şi operarea conductei în apele teritoriale ale Germaniei, precum şi în zona de coastă din jurul oraşului Lubmin, a anunţat miercuri operatorul gazoductului Nord Stream 2, informează Reuters.

* Guvernul german se aşteaptă la o creştere a PIB de 2,4% în acest an, faţă de prognoza precedentă de 1,9%, a anunţat miercuri ministrul Economiei, Brigitte Zypries, transmit DPA, Reuters şi AP.

* Veniturile din turism ale Turciei au crescut cu aproape o cincime anul trecut, până la 26,28 miliarde de dolari, stimulate de o creştere de peste 400% a numărului de turişti ruşi care au vizitat anul trecut Turcia, conform datelor publicate miercuri de Ministerul Turismului, transmite Reuters.

* Nivelul mondial al bunăstării a crescut în mod semnificativ în ultimii 20 de ani, însă averea pe cap de locuitor a scăzut sau a stagnat în peste 24 de ţări, pe mai multe paliere de venit, se arată în raportul Băncii Mondiale (BM) intitulat 'Evoluţia Bunăstării Naţiunilor, ediţia 2018'.

* Uniunea Europeană (UE) impune noi taxe antidumping la importurile de produse din fontă provenite din China, în urma unei plângeri depuse de şapte producători europeni, nemulţumiţi de preţurile extrem de scăzute, transmite DPA.

* Grupul anglo-olandez Unilever a achiziţionat Betty Ice, cel mai mare producător de îngheţată din România, iar astfel gigantul din domeniul bunurilor de larg consum îşi extinde afacerea cu îngheţată, unde este lider pe plan global, transmite Reuters.

* Negociatorii Uniunii Europene apreciază că există spaţiu redus de manevră pentru discuţii cu Marea Britanie privind menţinerea după Brexit a sistemului de tip 'paşaport', prin care băncile cu sediul în Regatul Unit pot oferi gratuit servicii în UE, dar s-au arătat dispuşi să analizeze un acord de comerţ liber în acest sector, au declarat, pentru Reuters, diplomaţi implicaţi în discuţii.

* Agricover Credit IFN alocă în acest an peste 1,5 miliarde de lei pentru finanţarea fermierilor, iar investiţia în terenurile agricole rămâne cea mai bună destinaţie pentru profitul realizat în agricultură, chiar dacă preţul pe hectar va continua să crească până în 2020, susţine Robert Rekkers, directorul general al instituţiei financiare nebancare.

* Administraţia Naţională 'Apele Române' implementează fazarea proiectului WATMAN, în valoare de 11,619 milioane de lei, care conduce la reducerea pagubelor asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii.

* Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas constată că există din ce în ce mai multe premise care conduc la posibilitatea declanşării conflictului de muncă la nivelul sectoarelor Sănătate şi Asistenţă socială şi solicită public noii echipe guvernamentale să găsească soluţii viabile pentru ca salariile tuturor categoriilor profesionale din cele două domenii de activitate să înregistreze creşteri de la 1 martie 2018, în concordanţă cu promisiunile exprimate de guvernanţi pe parcursul anului 2017.

* Băncile din Uniunea Europeană (UE) se vor confrunta anul acesta cu cele mai dure teste de stres, care vor analiza capacitatea lor de a face faţă şocurilor, inclusiv impactul ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar, a anunţat miercuri Autoritatea Bancară Europeană (EBA), transmit Bloomberg şi Reuters. Rezultatele testelor la care vor lua parte principalele 48 de bănci (care reprezintă aproximativ 70% din totalul activelor bancare din UE) vor determina cerinţele privind capitalul ce vor fi stabilite de Banca Centrală Europeană (BCE), care supervizează 33 dintre ele (cele din zona euro).

* Decizia Uniunii Europene de a muta sediul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) la Amsterdam după Brexit este definitivă, a afirmat, miercuri, comisarul european pentru siguranţa alimentară, Vytenis Andriukaitis, transmit AFP şi Reuters.

* O echipă a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) a efectuat o misiune la sediul Metrorex şi a solicitat o serie de documente referitoare la proiectul Magistrala 5 de metrou, precizează conducerea companiei de transport cu metroul, în urma unei solicitări a AGERPRES.

* Persoanele fizice care vor să producă energie regenerabilă în capacităţi de până la 100 kW vor putea vinde electricitatea în reţeaua de distribuţie, urmând ca factura lor să fie compensată cu valoarea energiei pe care o livrează, se arată într-un proiect de ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energiei (ANRE).

* Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă proteste în cazul în care nu va primi un răspuns din partea Guvernului cu privire la salarizarea cadrelor didactice şi reducerea posturilor din învăţământ.

* Priorităţile Ministerului Energiei în perioada următoare vor fi legate în special de investiţii în rezolvarea problemelor de mediu la termocentralele pe cărbune, extrem de importante pentru sectorul energetic românesc, dar şi pe rezolvarea procedurilor de infringement cu Comisia Europeană, a declarat, joi, ministrul Energiei, Anton Anton.

* Noul ministru al Energiei, Anton Anton, a declarat, joi, că îl bucură posibilitatea pe care o au consumatorii de a-şi schimba furnizorul de energie pentru a obţine un preţ mai bun, însă a arătat că nu ştie dacă, la el acasă, şi-a schimbat contractul, întrucât soţia sa se ocupă de aceste aspecte.

* Traficul feroviar pe relaţia Craiova - Timişoara se desfăşoară cu transbordare auto între staţiile Drobeta Turnu Severin şi Gârniţa, după ce 3 vagoane din compunerea unui tren privat de marfă au deraiat şi un vagon s-a răsturnat pe segmentul de cale ferată Valea Albă - Simian, informează CR SA printr-un comunicat remis joi AGERPRES.

* Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) se opune ferm privatizării Societăţii Naţionale a Apelor Minerale şi solicită statului să apere interesele minerale ale României, conform unui comunicat al CNMR.

* Indicele global al preţurilor la produsele alimentare s-a menţinut stabil în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, deoarece majorarea preţurilor la cereale şi uleiuri vegetale a fost echilibrată de cotaţiile mai scăzute pentru zahăr şi produse lactate, în timp ce producţia globală de cereale pare să fi înregistrat un nivel ridicat record în 2017, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

* Banca Centrală Europeană (BCE) va publica în mai rezultatele testelor de stres derulate în rândul principalelor bănci din Grecia, pentru ca acestea să aibă timp să rezolve eventualele probleme legate de deficitul de capital înaintea ieşirii ţării din programul de asistenţă financiară, în august, transmite Reuters.

* Contaminarea cu salmonela a laptelui praf pentru sugari produs de Lactalis ar putea costa firma câteva sute de milioane de euro, a afirmat joi şeful celei mai mari companii de produse lactate din lume, Emmanuel Besnier, într-un interviu acordat publicaţiei financiare Les Echos, transmite Reuters.

* Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut miercuri dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 1,25% şi 1,50% şi a previzionat o majorare graduală a costului creditului în acest an, transmit Bloomberg şi Reuters.

* România trebuie să adopte un model economic diferit, dacă vrea să evite o criză provocată de actualul boom bazat pe consum, apreciază directorul regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Matteo Patrone, transmite Bloomberg.

* Comisia Europeană a propus miercuri revizuirea Directivei europene 98/83/CE privind apa potabilă, în ideea de a îmbunătăţi calitatea apei potabile, a facilita accesul la apă potabilă şi a permite o mai bună informare a cetăţenilor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

* Curtea de Conturi Europeană a demarat un audit, prin care va urmări să determine eficacitatea sprijinului pus la dispoziţie de către Uniunea Europeană (UE) şi statele membre pentru producţia de energie electrică din energie eoliană, energie solară şi fotovoltaică, a anunţat instituţia de control, într-un comunicat de presă.

* Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 247,1 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat pe 45 de luni, la un randament mediu de 3,76% pe an.

* Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Westgate România SRL a preluat dreptul de utilizare a mărcilor Stanleybet şi a domeniilor www.stanleysport.ro şi www.stanleybet.ro, ce aparţin Stanley Internaţional Betting Limited, informează autoritatea de concurenţă printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

* Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României (BNR) se situau la nivelul de 33,498 miliarde de euro la 31 ianuarie 2018, faţă de 33,494 miliarde de euro la 31 decembrie 2017, în creştere cu 0,01% faţă de decembrie, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis, joi, AGERPRES.

* România consumă de trei ori mai multe resurse materiale faţă de media europeană, pentru a obţine un euro PIB, a declarat, joi, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni - PIAROM, la dezbaterea cu tema 'De ce pierde România din competitivitate? Provocări şi soluţii'.

* Corpul de control al ministrului Transporturilor verifică modul în care Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a rămas fără contract pentru servicii de curăţenie şi salubritate, au declarat, pentru AGERPRES, surse din domeniul transporturilor.

* Un grup de oameni de afaceri români, reuniţi în organizaţia neguvernamentală Romanian-American Business Council (RABC), cu sediul central la New York, lansează o petiţie online pentru ridicarea vizei de intrare pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, se arată într-un comunicat al unei companii de turism, remis joi, AGERPRES.

* Personalul auxiliar de specialitate şi conex din cadrul instanţelor judecătoreşti a intrat joi în grevă japoneză, protestând faţă de modul de calcul al drepturilor de natură salarială începând cu data de 1 ianuarie 2018, ameninţând cu întreruperea temporară a activităţii, dacă nu se rezolvă problemele pe care le reclamă, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD), remis AGERPRES.

* Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM) va rămâne companie cu capital integral de stat şi va avea un rol definitoriu în exploatarea sustenabilă a apelor minerale, ca resurse naturale strategice, informează Ministerul Economiei printr-un comunicat, precizând că nu există nicio intenţie de privatizare a societăţii.

* România este decuplată complet de la progresul tehnologic, iar întrebarea care se pune este de ce nu reuşim să transpunem creşterea economică în calitatea vieţii, a declarat, joi, Andreea Paul, preşedintele Iniţiativei pentru Competitivitate (INACO), în cadrul dezbaterii cu tema 'De ce pierde România din competitivitate? Provocări şi soluţii'.

* Oferta publică iniţială a Purcari Wineries era suprasubscrisă joi, la prânz, în ceea ce priveşte investitorii de retail, potrivit unor brokeri din piaţă.

* Un număr de 700.111 de fermieri au primit, până la data de 1 februarie, suma de 1,767 miliarde de euro, în urma cererilor de plată depuse în cadrul Campaniei 2017, a anunţat, joi, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat de presă.

* PHI Group, o companie care se concentrează pe fuziuni, achiziţii şi investiţii în resurse naturale, energie şi agricultură, a anunţat un acord cu un partener din Transilvania privind construirea unei sere de 30 de hectare pentru plante medicinale organice, unde se va fi cultiva canabis medicinal, ciuperci lingzhi, pepene amar, şofran şi alte ierburi valoroase care pot fi utilizate în scopuri medicinale şi au preţuri mai mari decât al altor recolte, informează site-ul phicapitalholdings.com.

* Grupul italian de utilităţi Enel a adoptat miercuri o poziţie fermă împotriva operaţiunilor de minare de criptomonede, declarând că nu are niciun intres să vândă electricitate în scopul minării de criptomonede, informează Reuters.

* Constructorul italian de automobile sportive Ferrari a raportat joi o creştere peste aşteptări, de 34%, a profitului net în 2017 comparativ cu 2016, în condiţiile în care a livrat clienţilor aproape 8.400 de automobile sport, informează AFP.

* Cu doar câteva mesaje publicate pe reţeaua Twitter, miliardarul Elon Musk a reuşit să epuizeze stocul pentru cel mai nou produs al său, după ce a vândut 20.000 de aruncătoare de flăcări la un preţ de 500 de dolari pe bucată, transmite Reuters.

* Banca Naţională a Cehiei (CNB) a majorat, joi, dobânda de bază pentru a treia oară în ultimele şase luni, pentru a ţine sub control una dintre economiile europene cu cel mai puternic ritm de creştere, transmite Bloomberg.

* Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România solicită Guvernului eliminarea supraaccizei la carburanţi, atrăgând atenţia asupra faptului că firmele de transport rutier vor fi nevoite să crească tarifele de transport marfă, cu 20%, cu efecte directe şi imediate asupra preţurilor la raft ale produselor de strictă necesitate şi, similar, tarifele de transport persoane, în urma majorării costurilor cu carburantul şi a lipsei unei scheme de rambursare a acesteia.

* O echipă a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis o investigaţie cu privire la o serie de acuzaţii ce vizează existenţa unor nereguli în derularea proiectului Magistralei 5 de metrou (Drumul Taberei), care beneficiază de finanţare europeană, a confirmat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al OLAF, Silvana Enculescu.

* Banca Europeană de Investiţii (BEI) 'are umeri suficient de puternici' pentru a continua să funcţioneze şi după Brexit, a declarat, joi, vicepreşedintele BEI, Dario Scannapieco, referindu-se la pierderea participaţiei, în valoare de nouă miliarde de euro, deţinută de Marea Britanie la BEI, transmite Reuters.

* Ministerul Finanţelor Publice informează că pregăteşte un proiect de act normativ care va stabili un mecanism mai simplu de declarare şi plată a CAS şi CASS datorate de persoanele fizice, termenul preconizat pentru finalizarea noului mecanism fiind 1 martie 2018.

* România va aloca, în 2018, suma de 13 milioane de lei pentru Programul de dezvoltare şi optimizare a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului, respectiv 20 de milioane de lei pentru reducerea impactului asupra atmosferei, apei şi solului, inclusiv monitorizarea calităţii aerului, reiese din Nota de fundamentare a proiectului de buget pentru Fondul de Mediu şi Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului.

* Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit joi cu procesatorii şi cultivatorii de orez, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă acest sector în vederea identificării soluţiilor pentru a veni în sprijinul acestora, informează ministerul de resort printr-un comunicat remis AGERPRES.

* Tentaţia este să betonăm cât mai mult, să tăiem cât mai multă pădure, să distrugem cât mai multă vegetaţie, dar uităm că viaţa este dată de funcţiile şi serviciile eco-sistemelor, a declarat, vineri, Florian Udrea, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), în cadrul conferinţei de lansare a platformei Smart Innovative Learning Hub.

* Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii decembrie 2017, de 9.038, cei mai mulţi, 3.460, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor.

* Salariaţii din sectorul industrial german au intrat vineri în cea de-a treia zi de grevă, încetând lucrul la mai multe mari companii precum Mercedes-Benz, Porsche sau Airbus, pentru a cere salarii mai mari şi reducerea programului de lucru, transmite Reuters.

* Căutarea unui corp tânăr şi perfect a alimentat o creştere de 8% a industriei de chirurgie plastică la nivel mondial, până la 8,6 miliarde de euro în 2017, a anunţat joi organizaţia profesională IMCAS, transmite AFP.

* Ministerul Energiei estimează că va încasa în acest an 1,073 miliarde de lei din implementarea strategiilor de privatizare la societăţile Rompetrol Rafinare şi Electrocentrale Bucureşti, potrivit notei de fundamentare a bugetului de venituri şi cheltuieli al activităţii de privatizare derulate de minister.

* Veniturile bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în prima lună a anului în curs s-au situat la 19,73 miliarde de lei, în creştere cu 8,9%, respectiv 1,62 miliarde de lei, faţă de ianuarie 2017, când s-au consemnat 18,11 miliarde de lei, informează, vineri, instituţia.

* România se situează pe locul 37 din 180 în clasamentul celor mai libere economii din lume, în creştere cu două poziţii faţă de anul trecut, potrivit concluziilor unui raport dat publicităţii vineri de Heritage Foundation, o reputată organizaţie de analiză economică din Washington.

* Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Yusen Logistics Europe preia Keswick European Holdings Limited şi Tibbett Logistics SRL, se arată într-un comunicat al instituţiei, remis, vineri, AGERPRES.

* Poşta Română şi-a plătit datoria de peste 1,3 milioane de lei la Telekom Mobile, iar suma totală achitată de companie către grupul de firme Telekom s-a ridicat la 42,62 milioane lei, în perioada decembrie 2017 - ianuarie 2018, precizează operatorul naţional poştal, într-un comunicat de presă transmis vineri AGERPRES.

* Cartel Alfa a avertizat încă de la început asupra faptului că transferul taxelor sociale de la angajator la angajat va determina o scădere a salariilor, potrivit preşedintelui Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

* Operatorul aerian privat Blue Air suspendă zborurile pe ruta Timişoara - Iaşi - Cluj începând cu data de 17 februarie 2018, din cauza 'fricţiunilor create de Aeroportul Internaţional Traian Vuia din Timişoara', a anunţat compania.

* România a atras, joi, două miliarde euro de pe pieţele externe printr-o emisiune de euroobligaţiuni în două tranşe, cu maturităţi de 12 ani şi 20 ani, înregistrând cele mai mici marje de risc de credit pentru aceste maturităţi, informează, vineri, Ministerul Finanţelor, printr-un comunicat remis AGERPRES.

* Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a fost reînfiinţat ca minister de sine stătător prin Ordonanţa 1/31.01.2018, se arată într-un comunicat al MFE, remis vineri, AGERPRES.

* Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o informare de intensificări ale vântului şi precipitaţii sub formă de ninsoare şi de ploaie, valabilă până duminică seară, la nivelul întregii ţări.

* Legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a început să producă efecte din data de 1 iulie 2017, iar faptul că de la 1 ianuarie 2018 salariile foarte mari vor scădea a fost cunoscut încă din momentul dezbaterii acestui proiect de lege în Parlament, afirmă reprezentanţii Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS), într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

* Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă în 20 de bazine hidrografice, până duminică după-amiază.

* Implementarea programului Start-Up Nation 2017 va fi finalizată în perioada martie-aprilie 2018, estimează partenerii Ministerului pentru Mediul de Afaceri în acest program, iar, pentru ediţia din acest an, noul ministru de resort, Radu Oprea, propune o comunicare mult mai aplicată şi concentrată, astfel încât problemele să poată fi identificate şi remediate rapid, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, remis, vineri, AGERPRES.

* Gigantul american Apple a redevenit cel mai mare producător mondial de smartphone-uri în trimestrul patru din 2017, devansând grupul sud-coreean Samsung, însă cei doi producători se confruntă cu o presiune crescută din partea rivalilor chinezi, arată estimările publicate vineri de firma de cercetare de piaţă IDC, transmite Reuters.

* Starbucks Corp, cel mai mare lanţ de cafenele din lume, a început vineri recrutarea unui număr de 150 de persoane pentru prima sa unitate din Italia, la Milano, transmite Reuters.

* Angajatorii americani au creat un număr de locuri de muncă peste aşteptări în ianuarie, un semn al solidităţii redresării economiei, în timp ce salariile au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din iunie 2009, transmit Reuters, Bloomberg şi AP.

* Producătorul de PC-uri Dell Technologies Inc şi furnizorul de soluţii de software VMware Inc au decis să exploreze opţiuni care includ o potenţială fuziune a celor două companii, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

* Băncile ruseşti ar urma să înregistreze în 2018 profituri de aproximativ 1.500 de miliarde de ruble (26,7 miliarde de dolari), deşi estimarea ar putea fi revizuită în scădere, a afirmat, vineri, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, transmit Xinhua şi Reuters.

* Problema standardelor duble ale calităţii produselor alimentare vândute de unele companii în est, faţă de cele din vest, este luată în serios de Comisia Europeană, care a anunţat vineri că metodologia comună de testare va fi gata în aprilie, ceea ce va permite statelor membre să lanseze în mai o campanie coordonată de testare a produselor alimentare.

* Berarii germani au vândut mai puţină bere în 2017, comparativ cu 2016, din cauza declinului exporturilor, arată datele publicate de Oficiul federal de Statistică (Destatis), transmit DPA, Bloomberg şi Xinhua. În 2017, vânzările de bere au scăzut cu 2,5%, la 93,5 milioane de hectolitri, cel mai redus nivel de la reunificarea Germaniei, în 1990. Cel mai semnificativ declin al exporturilor, de 4,1%, s-a înregistrat pentru ţările din afara UE.

* Portalul de promovare a României ca destinaţie turistică www.romania.travel a redevenit activ, începând de sâmbătă, după ce ministrul Turismului a plătit suma necesară reactivării acestuia, potrivit uni comunicat al ministerului. Conform documentului, ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, a dispus identificarea de urgenţă în Ministerul Turismului a măsurilor legale pentru preîntâmpinarea în viitor a blocării site-ului.

* Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter s-a produs sâmbătă dimineaţa în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la ora locală 3:00, potrivit Institutului Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul a avut loc la o adâncime de 124,4 kilometru în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (14 kilometri), Covasna (44 kilometri), Întorsura Buzăului (46 kilometri), Mizil (49 kilometri) şi Vălenii de Munte (51 km).

* Reprezentanţii platformei de anunţuri online OLX au declarat, pentru AGERPRES, că investighează aspectele legale privind comercializarea pe acest site a proiectelor Start-Up Nation, şi că au trimis o solicitare în acest sens către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), pentru a evita orice fel de nereguli.

* Romgaz are termen până la 29 iunie 2018 pentru a stabili valoarea prejudiciilor evidenţite în urma unui control al Curţii de Conturi, se arată într-un document care va fi discutat de acţionarii producătorului de gaze, în Adunarea Generală din 7 martie. Este vorba despre o decizie din 13 decembrie 2017 a Curţii de Conturi - Camera de Conturi Sibiu, postată pe site-ul Romgaz.

* Comisia Naţională de Prognoză a revizuit în creştere la 6,1% proiecţia privind avansul Produsului Intern Brut în acest an, în varianta de iarnă a Prognozei pe termen mediu 2017 - 2021, după ce, în toamnă, instituţia estima o creştere economică de 5,5% pentru 2018. Pentru următorii trei ani, CNP a menţinut prognozele privind avansul PIB la 5,7% în 2019 şi 2020 şi 5% în 2021.

* România a exportat, în primele 10 luni din 2017, îmbrăcăminte şi accesorii în valoare de 2,264 miliarde de euro, o sumă cu 6,1% mai mică faţă de cea din perioada similară din 2016, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Importurile de îmbrăcăminte şi accesorii s-au cifrat la 1,275 miliarde de euro, fiind cu 13% mai mari comparativ cu cele din anul precedent, înregistrându-se astfel un excedent de 988,4 miliarde euro pe acest segment.

* 'Plăteşte cât arunci' şi 'Răspunderea extinsă a producătorului' sunt cele două noi instrumente ce ar urma să fie incluse în legislaţia naţională referitoare la regimul deşeurilor, iar autorităţile publice locale vor fi obligate să ofere cetăţeanului posibilitatea de a alege din cel puţin două variante de tarife distincte pentru gestionarea deşeurilor municipale, reiese dintr-un proiect de Ordonanţă, publicat în dezbatere publică de Ministerul Mediului.

* Înmatriculările de autoturisme Dacia noi, în Franţa, au înregistrat în ianuarie o creştere de 14,3% în ritm anual, la 9.888 unităţi, arată datele publicate de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA). Livrările principalelor grupuri franceze, PSA Peugeot Citroen şi Renault, au urcat luna trecută cu 18,5%, respectiv cu 2,9%. Vânzările grupului Daimler au crescut cu 35,9%, în timp ce Ford şi grupul Volkswagen au raportat un declin de 2,6%, respectiv 14,3%.

* Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până luni dimineaţă în două bazine hidrografice de pe raza judeţelor Satu Mare, Arad şi Hunedoara.

* Parcul auto naţional din România a ajuns, la finele anului 2017, la peste 7,635 milioane de unităţi, în creştere cu 8,91% faţă de anul precedent, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), consultate de AGERPRES. Statistica de specialitate arată că, din cele 7.635.775 de autovehicule înregistrate la nivel naţional, 1.320.230 erau înmatriculate în Bucureşti.

* Utilizatorii plugin-ului Flash Player de la Adobe vor fi nevoiţi să-şi actualizeze software-ul începând de săptămâna viitoare, după ce specialiştii sud-coreeni în securitate cibernetică au descoperi, recent, o vulnerabilitate în această tehnologie web, informează Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), pe propria pagină de Facebook.

* Circa 130 de tone de echipamente electrice şi baterii uzate au fost colectate şi reciclate de către 1.200 de unităţi de învăţământ din România în 2017, în cadrul campaniei naţionale 'Baterel şi Lumea Non-E', reiese din datele oficiale ale organizatorului programului, Asociaţia Environ.

* Un cutremur cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter s-a produs duminică în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la ora locală 15:15, informează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Seismul a avut loc la o adâncime de 140,8 kilometri în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (15 km), Covasna (38 km), Întorsura Buzăului (41 km), Vălenii de Munte (52 km) şi Târgu Secuiesc (53 km).

Material realizat cu sprijinul Agerpres.

Dan Popa

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter