• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Este lege! O sa primești reduceri pentru gaze, curent electric și încălzire centrală.Autoritățile promit că nu vei plăti mai mult ca anul trecut. Uite cine și cum beneficiază de noile reguli

28 Oct 2021
Ştiri

Îți spuneam acum câteva săptămâni că este foarte probabil ca Statul să intervină pentru a te ajuta să îți plătești iarna aceasta facturile la gaze și curent electric. De ce? Nu este deloc un secret, căci știm toți că prețurile pur și simplu au explodat, iar pentru unele familii ar fi fost imposibil de suportat diferența. Ei bine, a apărut legea și acum lucrurile sunt clare.  Vestea bună este că s-au adăugat prevederi și pentru susținerea costurilor cu încălzirea centrală. Uite ce trebuie să știi:

-Pentru energia electrică prețul final, cu toate taxele și tarifele este plafonat, în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, la un leu/KWh, din care componenta de energie activă este de 0,525 lei/kWh. Suplimentar acestei plafonări, clienții casnici cu un consum de până la 300 kWh pe lună (plus o variație maximă de 10%) vor primi o compensație de 0,29 lei/kWh, astfel că prețul maxim care va fi plătit de un client casnic în această perioadă este de 0,71 lei/kWh, indiferent de ce majorări de preț vor urma în această perioadă. Prețurile sub 0,68 lei/kWh nu se compensează. Reducerea se acordă direct, în factură.

- Tot pentru clienții prețul final al gazelor nu poate fi mai mare de 0,37 lei/kWh, indiferent de consum, preț final cu toate taxele incluse, din care componenta gazului – marfă este de maximum 0,25 lei/kWh. Suplimentar acestei plafonări, clienții casnici cu un consum de până la 1.100 metru cubi de gaz (plafoane zilnice cuprinse între 55kWh/zi în noiembrie și 89 kWh/zi în ianuarie și februarie vor primi o compensație de 33% din prețul gazului marfă (care, repetăm, este plafonat 0,25 lei/kWh). Se vor compensa doar prețuurile mai mari de 0,125 lei/kWh ale gazului – marfă. Reducerea se acordă, la fel, direct în factură.

-Legea introduce și un mecanism de sprijin, doar pentru perioada iernii, și pentru centralele de termoficare și sistemele de distribuție care asigură energia termică pentru sistemele centralizate din orașe.

-Sprijinul nu le aste acordat direct producătorilor ci primăriilor care operează sistemele centralizate. Astfel, statul va aloca o sumă de 50% din diferența de preț între prețul de achiziție al gazelor naturale (mai mare) și prețul plafonat al gazelor naturale de 250 de lei/MWh de gaz. Banii vor fi utilizați de autoriățile locale pentru ca acestea să poată subvenționa suplimentar costurile tot mai mari ale gigacaloriei.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter