• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum şi de ce se schimbă programul Prima Casă

09 Oct 2019
Ştiri

Programul "Prima Casă" urmează să fie înlocuit cu un program intitulat “O familie, o casă”, noul program urmând să aducă o reducere a costurilor de finanțare pentru românii care-și doresc o locuință. 
Prin modificările aduse de Ministerul Finanţelor, programul devine unul cu profil social. Dacă până acum orice individ putea accesa un credit cu dobândă redusă şi cu garanţia statului, (de multe ori, oameni cu venituri foarte mari îşi completau preţul dat pe o locuinţă cu un credit Prima Casă), acum doar familiile fără copii cu venituri de maximum 4.500 de lei şi cele cu unul sau doi copii cu venituri de maximum 7.000 de lei pot accesa acest program. 
Prin limitările impuse, venituri de maximum 4.500 şi 7.000 de lei net pentru familiile cu copii şi a valorii împrumutului la 66.500 euro, programul Prima Casă devine într-adevăr un program social. Totuşi, guvernul a făcut calculele astfel încât şi cei cu venituri de 4.500 de lei să poată accesa creditul maximum dacă nu au un alt credit. 
În plus, numărul celor care se califică la un astfel de credit (familiile cu copii, unde părinţii încasează salariul mediu pe economie) este de peste două milioane de persoane. De cumpărat vor putea fi cumpărate cel mult apartamente cu două camere, în Bucureşti. Dacă preţurile cresc, va deveni o problemă cumpărarea unui apartament. În provincie, preţurile la imobiliare sunt mai mici.
Programul Prima Casă pentru acordarea de credite imobiliare garantate de stat se va modifica, iar împrumuturile de acest tip vor putea fi obţinute doar de către persoanele singure sau de familiile fără copii cu venituri lunare de maxim 4.000 de lei, iar în cazul familiilor cu unul sau mai mulţi copii, venitul maxim pe familie va fi de 7.000 de lei. În prezent, Programul Prima Casa nu impune vreo restricţie în privinţa veniturilor celor care primesc astfel de împrumuturi.
De asemenea, familiile cu un copil vor avea o reducere a dobânzii de o jumătate de punct, adică în jur de 4,13% pe an, în timp ce familiile cu doi copii vor avea o reducere a dobânzii de 1 punct procentual, până la 3,63%. Dat fiind că susţine familiile cu copii, programul Prima Casă va fi redenumit O famile, o casă.
În condițiile în care programul Prima Casă este în plină desfășurare, noul program (O familie, o casă) se va putea aplica, cel mai devreme, din 2020.
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter