• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Cinci căi prin care poți evita să-ți cheltui inutil banii

21 Noi 2018
Ştiri

 Uneori te duci la cumpărături și la întoarcere constați că ți-ai lăsat prin magazine mai mult decât intenționai și că, pentru o perioadă va trebui să te abții de la orice cumpărături. Ceea ce e deprimant, oricum a-I lua-o. Mai jos aveți cinci sfaturi de bun simț, sfaturi care te pot ajută să din a deveni un comparator compulsiv.  Și da, banii astfel economisiți, pune-I la păstrare. Unde vrei tu- la saltea, la bancă, nu are importanță. O să-ți prindă bine peste o vreme.


 •  1 . Gândește-te câte ore de muncă face notă ta de plată  

 Gândește-te la cât timp trebuie să muncești pentru ceea ce tocmai ai cumpărat. Dacă salariul tău este de 2000 de lei net, asta înseamnă (presupunând că lucrezi 160 de ore pe luna) că tu câștigi 12,5 lei/oră.  Întreabă-te dacă merită să muncești de pildă 8 ore că să ieși o oră într-un bar?

 •  2..Evită mersul la cumpărături alături de cei cărora puțin le păsa de cât cheltuie

 Cumpărăturile făcute alături de cineva care are mulți bani sau care are obiceiuri proaste în privința cheltuielilor (în sensul că nu le pasă câți bani lasă prin magazine) te vor influența.  Dacă respectivă persoană își va cumpără un ruj sau o brățară, vei fi tentat să îți cumperi și tu una. Așa că poate ar fi bine să –și faci singur cumpărăturile. În fond, tu știi cel mai bine de ce anume ai nevoie.
 

 

 •  3.Cumpără cu bani cash nu cu cardul

 Ia-ți bani cash cu ține, nu te duce cu cardul la cumpărături. Există multe studii care confirmă că cei care plătesc cu cardul au un grad mai mare de “nepasare” la valoarea cumpărăturilor. Fă-ți o lista cu ceea ce ai de cumpărat și abate-te cât mai puțin de la acea lista.  

 •  4  Nu te duce la cumpărături când ești deprimat

 Nu te duce să îți umpli frigiderul pentru săptămâna următoare atunci când ești sătul. O să “arunci” mult mai mulți bani decât atunci când mergi la hypermarket la o oră-două după ce ai mâncat. De asemenea, dacă ești în depresie, mai bine stai acasă. Când ești deprimat ești tentat să cheltui mai mult, sperând că o să-ți revii. Ăsta e mai degrabă un mit.

 •  5 Nu cumpăra inutil. Chiar ai nevoie azi de acel produs?

 Dacă ai nevoie de o cămașă și ți-ai propus să-ți cumperi  una,  nu te lasă ademenit de alte capcane, gen bluzițe sau pantaloni care ți se pare că îți fac cu ochiul.  Mai ales dacă ai plecat de acasă doar cu banii cash pentru cămașă. O să te trezești acasă cu o pereche de pantaloni  de care nu aveai neapărată nevoie, în schimb tot fără cămașa dorită. Ceea ce vreau să îți spun e să cumperi mai degrabă ceea ce ai nevoie și îți place, nu doar ceea ce îți place. Gândește-te înainte de a cumpăra un produs: am nevoie de el azi? S-ar putea să ai o revelație și să îți dai seamă că nu ai nevoie chiar acum de acel lucru. Fă testul celor 24 de ore. Nu cumpăra pe loc și revino a două zi. Încă îl mai vrei la fel de mult....?

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter