• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Atenție la mesajele primite în ultima vreme de la bănci! S-ar putea să nu fie ceea ce crezi! Cască ochii ca să nu rămâi în cardul gol

25 Feb 2021
Ştiri

Grupurile de infractori români specializate în sustragerea datelor personale și clonarea cardurilor sunt deja celebre, iar cazul din Mexic a făcut înconjurul întregii lumi. În general, ei lucrează cu ajutorul unor aparate speciale, instalate pe bancomate și mai ales în afara țării. În ultima perioadă, însă, se pare că au luat ca țintă România, profitând de scandalul creat în jurul măsurilor luate de bănci pentru actualizarea datelor clienților.

Cel puțin șase bănci, care au împreună milioane de clienți, au fost ținta unor atacuri de tip phishing. Clienți ai acestor bănci au primit mesaje false, de pe e-mailuri similare cu ale băncii, cu logo al instituției de credit. Li se cerea să își actualizeze datele. E lesne de înțeles că , având datele persoanele la îndemână, de la nume până la CNP, hackerii pot intra ușor în posesia banilor din conturile respectivilor clienți. Băncile vizate sunt  Banca Transilvania, BCR, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank. Mesajele frauduloase cer clienților să își actualizeze datele, să descarce extrase de cont, să confirme tranzacții, să deblocheze un cont aparent suspendat sau să activeze plățile online.

O caracteristică periculoasă, care face extrem de greu de detectat frauda, este că mesajele sunt coerente, fără greșeli tehnice sau de exprimare.  „Practic, victimele își oferă de bunăvoie informațiile de conectare atacatorilor, iar apoi ei pot face transferuri din conturile bancare până la golirea acestora‟, avertizează specialiștii de la Bitdefender. Iată, mai jos, recomandările companiei specializate în combaterea atacurilor informatice pentru clienții vizați de acțiunile hackerilor

 

Folosiți direct pagina de internet a companiei pentru a vă conecta la diverse conturi și evitați să fiți direcționat către aceasta dinspre un e-mail sau mesaj cu origine incertă.

Verificați cu atenție expeditorul e-mail-ului și adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente atașate.

Evitați să accesați fișiere executabile sau link-uri venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care nu așteptați vreun mesaj.

Folosiți antiviruși capabili să depisteze amenințări informatice și să blocheze instalarea acestora pe dispozitive.

Folosiți calculatorul de serviciu doar în scop profesional și nu accesați de pe acesta aplicații sau programe în interes personal.
 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter