• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

10,4% dintre români se văd antreprenori

18 Noi 2013
Ştiri

Unul din cinci români consideră contextul economic actual oportun pentru deschiderea unei afaceri, arată un studiu efectuat de Novel Research la inițiativa Provident Financial România în perioada 9-21 octombrie 2013 pe un eșantion de 1.012 respondenți.

Astfel, 10,4% dintre români susțin că au în plan să pornească o afacere în următorul an, iar alți 2,4% au demarat deja acțiunile necesare pentru înființarea propriei firme. Peste un sfert sunt de asemenea înteresați și pregătiți să devină antreprenori, însă nu cred că vor realiza acest lucru în decurs de un an.

Aproximativ 37% dintre respondenți au experimentat antreprenoriatul, însă doar 12,2% sunt activi în prezent, relevă studiul.

4 din 10 români au în plan să devină antreprenori în următoarea perioadă, iar din punct de vedere al entității juridice, aproape jumătate (47,5%) dintre ei ar alege PFA, aproximativ 32% ar opta pentru SRL, în timp ce numai 0,8% se gândesc la o societate pe acțiuni.

28% dintre respondenți consideră că pornirea unei afaceri presupune o investiție de până la 15.000 de lei și 1 din 4 români spun că ar apela la o instituție financiară dacă ar avea nevoie de bani pentru demararea
sau dezvoltarea unei afaceri.

Aproximativ jumătate din cei chestionați plasează investiția pentru începerea unei afaceri între 15.000 și 50.000 de lei, iar 24,3% consideră că este nevoie de o finanțare de peste 50.000 de lei.

24,2% dintre români ar obține această investiție din împrumuturi la prieteni sau membri ai familiei, 22,1% ar apela la programe guvernamentale și 20,7% la fonduri de investiții pentru afaceri.

Investiția în propria afacere este considerată printre cele mai avantajoase din economie de către 46,7% din români. Puțin peste jumătate consideră profitabile și investițiile în aur și argint, iar aproape 47% au aceeași părere despre investițiile imobiliare.

Depozitele bancare se situează abia pe locul al patrulea în clasamentul investițiilor atractive pentru români, cu 36,6% dintre respondenți care au sau sunt interesați să deschidă depozite, urmate de obligațiunile de stat (20%), fondurile de investiții (14,2%) și investițiile la bursă (10,1%).

Educația antreprenorială este una dintre nevoile principale ale antreprenorilor din România, consideră aproape 10% dintre participanții la studiul realizat de Novel Research pentru Provident Financial România, alături de un sistem de taxare mai relaxat și o legislație mai flexibilă.

„Studiul confirmă încă o dată importanța investițiilor în educație financiară și antreprenorială, una dintre prioritățile strategiei Provident pentru dezvoltare durabilă. Suntem implicați în programe menite să îmbunătățească nivelul de cunoștințe financiare și antreprenoriale ale românilor încă din 2008”, a declarat Ivo Kalik, directorul general al Provident Financial România și Bulgaria.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter