• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Urări de la mulți ani și la mulți bani

05 Ian 2017
Sfatul expertului

După sărbătorile așezate sub semnul plăcerii, al gustului bun și al distracției nestăvilite, revenirea la normalitate sau, de cele mai multe ori, la austeritate, are savoarea și amețeala unei prăbușiri din vârful muntelui până-n adâncul prăpastiei.

Brusc, vrem să anihilăm excesele. Am mâncat prea mult, prea bun (eventual prea ca la țară), așa că acum trecem la mâncat prea puțin- ca să ne putem îndesa din nou în vechile haine- și dacă ne ține bila, la mâncat tot felul de orori fără gust, precum celebra supă de varză ale cărei rezultate sunt promițătoare pentru siluetă și dezgustătoare pentru apetit. Va da rezultate? Om slăbi și om vedea...

Și în plan financiar sunt necesare reajustări drastice, căci, categoric, am cheltuit prea mult, fie alegând un pachet scump de Revelion, cu hotel de patru stele și masă de An nou cocoșată de bunătăți, fie declanșând o feerie de lumini asupra căminului și grădinii, fie invitând la noi o liotă de oaspeți cărora le-am întins masa și le-am oferit casa... Deci, acum, ar trebui să reechilibrăm bugetul și, o vreme, să cheltuim mult mai puțin. Prea puțin.

Cum facem, însă, ca întoarcerea la viața normală să nu ne așeze începutul de an sub semnul frustrării? – m-am întrebat eu chiar azi, când mă plimbam, flămândă, printr-un oraș peste care adiau ispititoare miresme de covrigi și gogoși, și priveam lung și degeaba la vitrine din care știu sigur că nu-mi mai pot cumpăra nimic, o vreme. Și mi-am găsit răspunsul între două oftaturi, dar și între două tresăriri de recunoștință că suntem sănătoși, că trăim, că avem o viață frumoasă, în care vom avea mereu la îndemână cărțile, filmele, scrisorile prietenilor și dulcea învățătură a lumii care, astăzi, ni se așterne, gratuită, în fața ochilor: așa cum se pot ajusta toate, cu răbdare și cu cumpătare. Alegând să nu mai risipim timpul, ci să-l prețuim, tratându-l cu respect. Și alegând și o agendă bună, pe care s-o luăm în serios și s-o purtăm cu noi pretutindeni, ca să putem nota în ea, și ce-am mâncat, și ce-am cheltuit, și ce am economisit, și ce plăceri care nu costă nimic ne-am găsit pentru ziua ce trece, în așa fel, încât să ne păstrăm cât mai mult timp de-acum înainte zâmbetul pe buze și credința că noul an 2017 va fi bun, milos și frumos. Nu-i așa că se poate?

La mulți ani, dragi prieteni, să avem împreună cel mai bun, mai luminat și mai cumpătat an de până acum, în care să ne simțim în siguranță lângă cei dragi și în în propriile noastre vieți. Și, de ce nu, să ne putem spune unii altora cu credința împlinirii urării, La mulți ani și la mulți bani!

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter