• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

"Tehnologia" ne scade concetrarea în lumea reală

15 Ian 2017
Sfatul expertului

Iluzia că pot obţine imediat ce doresc, cu un simplu click, îi afectează pe cei mici care se simt descurajaţi în faţa oricărei iniţiative ce presupune efort pentru atingerea unui scop.

Vrei să te simţi bine cu prietenii? Intri pe Facebook, dai like şi share. Nu te-ai mai jucat de mult? Descarcă jocuri câte vrei din Play Store. Vrei divertisment? Găseşti instantaneu pe You Tube. Nu ai răspunsul potrivit la un test sau pur şi simplu în faţa unei provocări din viaţa de zi cu zi? Găseşti variante mulţumitoare cu o căutare pe Google.

Copii sunt tot mai captivaţi de tabletele şi telefoanele lor inteligente şi primul efect vizibil este că se mobilizează mai greu când li se cer răspunsuri care se obţin prin parcurgerea unor raţionamente în mai mulţi paşi. Vor să găsească repede o scurtătură care să le ofere soluţia corectă ca şi cum ar da „enter”. În consecinţă se reped cu rezolvarea şi greşesc cel mai adesea răspunsul. În realitatea lor tot mai virtuală interacţiunea este instantanee, targeturile se ating cât ai clipi, din câteva taste. La ce bun efortul susţinut în offline dacă în timpul asta pierzi momente plăcute în online?

Nu pledez pentru interzicerea gadgeturilor inteligente ci doar pentru limitarea lor. Folosite cu cap pot stimula inteligenţa pentru că multe jocuri şi aplicaţii dezvoltă capacitatea combinatorie a minţii (evident, nu cele violente care pot avea efecte secundare mai grave). Ca să nu mai vorbim că se familiarizează de mici cu tehnologia, deprindere pe care părinţii lor au căpătat-o mult mai târziu...

Dar să ne bucurăm de faptul că odraslele ne lasă în pace prinse în jocurile lor pe tabletă sau smartphone reprezintă un risc prea mare: cele mai puternice dependenţe au rădăcinile în copilărie, când mintea este cea mai maleabilă şi sugestionabilă. O ora-două-hai trei ore pe zi este arhisuficient pentru familiarizarea cu tehnlogia şi o porţie bună de divertisment. Ce trece peste reprezintă constucţia treptată a unei posibile vulnerabilităţi viitoare.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter