• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Stai la dividende sau le încasezi anticipat?

08 Iun 2017
Sfatul expertului

Oportunitatea deţinerii acţiunilor de dividend, mai ales după ce mai multe companii se pregătesc să ofere dividende speciale, are câteva aspecte mai puţin discutate.

Evident, e bine să ai acţiuni care plătesc dividende consistente, mult peste dobânzile bancare (vezi Romgaz, Transgaz, Conpet, Transelectrica, Nuclearelectrica, etc). E şi mai bine când acţiunile respective aparţin unor companii cu poziţii sigure în piaţă, neameninţate de concurenţă, vorbim aici de monopoluri sau duopoluri. Mai multe societăţi de stat au anunţat în acest an intenţia de a distribui, pe lângă 90% din profitul pe 2016, şi a unei părţi din rezervele acumulate (din profiturile anilor anteriori), bani ce urmează să meargă în dividende pentru acţionari. Statul s-a decis să extragă mai mult din companiile unde este majoritar şi de acest fapt profită şi micii acţionari. Întrebarea care se pune este dacă merită să păstrezi acţiunile pentru a încasa dividendele sau dacă n-ar fi mai bine să vinzi chiar înaintea datei ex-dividend, pentru a nu suporta ajutarea cotaţiilor după ce acţiunile nu vor mai fi purtătoare de dividende. Cu alte cuvinte, vor scădea cotaţiile mai mult decât valoarea dividendelor speciale după ce acţiunile nu mai sunt purtătoare de dividende?

În opinia mea, acţtiunile companiilor care plătesc în acest an dividende speciale (90% din profit plus o parte din rezerve)-vezi Romgaz, Conpet, Transgaz-vor suferi corecţii mai mari decât valoarea dividendelor raportat la cotaţiile din ultima zi în care acţiunile mai purtau dividende. De ce? Simplu, pentru că renunţarea la o parte din rezerve echivalează cu diluarea valoarii companiei. Micşorarea rezervelor înseamnă mai puţini bani pentru investiţii , mai multe credite şi la dobânzi ceva mai mari, etc. Deci costuri suplimentare. Dar asta presupune un orizont mai mare de timp. Pe termen scurt, întrebarea de 100 de puncte este dacă scăderea cotaţiilor se va datora diminuării rezervelor sau aprecierii agresive a cotaţiilor după ce dividendele speciale se votează în AGA (la Romgaz şi Transgaz)? Exemplul Conpet, cu creşteri susţinute ale acţiunilor imediat după apariţia propunerii unor dividende speciale şi ulterior după votarea să în AGA e relevant. Cu alte cuvinte e adevărat că acţiunile se pot corecta mai mult decât valoarea dividendului special dar să nu uităm cât de mult urcaseră emoţional când apăruse la orizont posibilitatea distribuirii acestuia.

În concluzie, cine posedă acţiuni la Transgaz şi Romgaz şi vede o creştere puternică a cotaţiilor după votarea dividendelor speciale după modelul Conpet, ar fi bine să renunţe la ele începând cu finalul acestei luni, pe ultima sută de metri înainte că acestea să nu mai fie purtătoare de dividende. Ar putea deci economisi în acest fel (evitând scăderea abruptă a cotaţiilor) o sumă mai mare decât valoarea dividendelor care vor intra la finalul lunii iulie. După ce preţurile scad simţitor, acţiunile pot fi achiziţionate din nou, prin octombrie-noiembrie.

7.06.2017

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter