• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Puncte ANRP. Sunt atractive ofertele samsarilor?

25 Mar 2017
Sfatul expertului

Tranzacţiile pe piaţa neagră pentru punctele de despăgubire ANRP şi apariţia unor oferte transparente cu disconturi apreciabile faţă de valoarea nominală seamănă cu saga acţiunilor Fondului Proprietatea înainte de listare.

„De ce să nu vinzi acum cu 10-20% din valoarea nominală? Ai aşteptat atâta şi poate că statul nu va lista niciodată Fondul...”? auzeau posesorii de acţiuni FP prin 2009-2010. Acţiunile s-au listat abia în 2012 spre bucuria samsarilor din ţară şi străinătate care acumulaseră la preţuri foarte competitive. Ceva similar se petrece acum cu punctele de despăgubire ANRP. Primesc puncte cei care nu îşi mai pot recupera în natură proprietăţile, după modelul 1 punct=1 leu. De la adoptarea legii care reglementează această modalitate de despăgubire (legea 165 din 2013) şi până în prezent s-au acordat 2,23 miliarde de puncte şi mai urmează după unele estimări încă 3,5 miliarde de puncte, deci are balta peşte. „Peşte” care trebuie convins să vândă repede pentru că din 2017 statul ar trebui să înceapă plăţile eşalonate (posesorii de puncte de despăgubire vor primi anual 20% din sumă, adică 20 de bani din fiecare leu deţinut).

Iar cea mai bună modalitate de a convinge posesorii punctelor de despăgubire este să se cânte aria impotenţei statului. Cu alte cuvinte, „a promis statul 20% din sumă în fiecare an dar nu vedeţi cât de mult s-a dilatat deficitul bugetar, de unde bani?” Mi-a sărit în ochi un astfel de articol de „popularizare „susţinut pe un site de ştiri de una din firmele care încearcă să ia prin ofertă publică puncte de despăgubire cu discount de 50%. Demn de subliniat este că oferta se derulează de-abia acum, în 2017 (se încheie în aprilie), când plata despăgubirilor eşalonate ar trebui să înceapă, nu în 2014-2016 când randamentul invesititiei ar fi fost mai mic iar discountul de 50% ar fi fost, poate, ceva mai justificat. Care sunt argumentele din articolul cu pricina?

„În bugetul din acest an, Ministerul Finanţelor Publice are prevăzute cheltuieli de 818 milioane de lei la capitolul despăgubiri civile, o sumă similară cu cea aprobată anul trecut, când nu erau în vigoare plăti în baza punctelor ANRP. Întregul buget al instituţiei este de 3,2 de miliarde de lei, în scădere faţă de 2016.  Alocările sunt sub necesar, astfel încât ministerul a anunţat că blochează angajările şi promovările din lipsă de fonduri pentru plata unor cheltuieli suplimentare de personal. La Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală(ANAF), sporurile de stres ale inspectorilor Direcţiei Generale Antifraudă au fost reduse de la 25% din salariu la doar 5%, tot din lipsa de bani. Sunt indicii de austeritate care ar putea afecta şi alte plăti ale statului din moment ce există dificultăţi în acoperirea cheltuielilor curente”.

Cum se vede, principalul argument este că  bugetul Ministerului Finanţelor este ceva mai mic ca în 2016. Dar asta nu exclude rectificări bugetare ulterioare...Iar faptul că Ministerul blochează angajările şi promovările nu are legătură cu punctele de despăgubire, doar acestea nu se plătesc din cheltuielile de personal. La fel de ciudată este precizarea cu sporurile de stres de la Antifraudă (în paranteză fie spus intenţia de a le reduce venea ca o corecţie pe fondul încasărilor mai mici deci a performanţelor scăzute ale inspectorilor) în contextul despăgubirilor acordate foştilor proprietari. „Semnele de austeritate care ar putea afecta plăţile statului” vizează mai degrabă investiţiile publice pentru că la cheltuieli cu personalul sunt semne că se doreşte exact contrariul. Până la urmă valoarea totală a punctelor emise până acum (2,23 miliarde lei) nu reprezintă un efort de nesusţinut având în vedere că se dau doar 20% pe an (adică 445 milioane lei, sub echivalentul a 100 milioane euro anual). Dar cine a aşteptat deja prea mult ar putea dori ceva sigur, palpabil, înainte de începerea plăţilor din partea statului. Iar pe asta se bazează cei care lansează astfel de oferte publice. Dacă plăţile demarează totuşi in 2017, puţini vor mai fi dispuşi să accepte discontul de 50% (investitorii de acolo pretind acum că fac un bine posesorilor de puncte oferind cu 20% mai mult decât piaţa neagră). Asta e şi recomandarea noastră: aşteptaţi până va lămuriţi dacă statul începe plăţile în acest an. În caz că o face, nu are sens să acceptaţi un discount de 50% pentru plata cu banii jos pentru punctele de despăgubire în condiţiile în care suma respectivă pote veni eşalonat în 5 ani.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter