• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Poți pierde și atunci când câștigi

17 Noi 2013
Sfatul expertului

În prima zi de tranzacționare a acțiunilor Romgaz la bursă (12 noiembrie) rețineau atenția titluri din presă, gen „micii investitori au obținut un câștig de minim 20%”, etc.

 

Olala, ce afacere, să-ți poți multiplica banii cu 20% în mai puțin de o lună! (mă refer la cât a trecut de la închiderea ofertei publice până la începutul tranzacționării acțiunilor la bursă).

 

Dar chiar așa stau lucrurile? Depinde din ce unghi la privești.

 

Este adevărat că cei care au subscris acțiuni Romgaz în cadrul tranșei de retail, le-au primit la un preț de 28,5 lei (am luat în calcul discountul de 5% acordat în primele 4 zile de subscriere). Le-au putut vinde apoi cu 35 lei în prima zi de tranzacționare la bursă și profitul este într-adevăr de 22%.

 

Nu scăpam însă ceva? Din cauza suprasubscrierii mari (cererea a depășit de mai multe ori oferta), cine dorea să cumpere 100 de acțiuni primea în final doar 7.

 

Asta înseamnă că la 3200 lei mobilizați (pentru 100 acțiuni), investitorul nostru de buzunar a folosit doar 7 x 28,5 lei=199,5 lei iar restul i s-a întors în bancă. Vânzând acțiunile primite cu 35 lei în prima zi, profitul este de 7 x (35-28,5)=45,5 lei.

 

Cu alte cuvinte, s-au mobilizat 3200 lei pentru a se obține un profit de 45,5 lei, adică doar 1,4% din suma totală. Este un profit bun, cât pentru un depozit bancar la termen de 3-6 luni (depinde de bancă), întrebarea este ce pârghii a folosit investitorul pentru a mobiliza respectivă sumă?

 

Dacă a lichidat depozite în valută, a transformat valuta în lei, a subscris acțiuni Romgaz și vrea să revină la depozitele în valută cu suma ce i s-a întors în bancă, o să descopere că a pierdut de fapt bani (din diferență de curs se pierde minim 2-3% la o operațiune de vânzare și răscumpărare de valută, iar la asta trebuie adăugată și dobânda la termen).

 

Dacă a lichidat depozite la termen în lei, este în câștig (mic) doar dacă scadențele erau de una sau luni. 
 

Morala? Mare atenție la ce ne raportăm când tragem concluzii despre randamente. 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter