• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Mall-ul cu cheltuieli

17 Ian 2017
Sfatul expertului

Mai întâi am mers la mall ca să facem cumpărături. Apoi, ca să căscăm gura la lumea bună. Mai târziu, ca să vedem lumea proastă. Şi, după aceea, am continuat să ne ducem, fascinaţi, fără să ne mai întrebăm de ce.

În mallul în care mergem noi, pentru că e aproape de casă şi nu foarte aglomerat, au răsărit, printre magazine şi restaurante, căluşei şi maşinuţe. Programul din mall poate fi ispititor şi lăbărţat pe câteva ore, fără să ne îngăduie nicio undă de plictiseală. Cât timp copiii merg la film, noi facem cumpărăturile, apoi mâncăm aşezându-ne la o singură masă şi comândând din mai multe restaurante deodată, feluri diferite de food nici prea junk, dar nici prea bio. Fiecare îşi alege mâncarea de unde vrea, lux pe care nu ţi-l poţi permite într-un loc mai fiţos.

De când cu mallul, am scăpat şi de corvoada de-a merge prin parcuri să căutăm "comédii", pentru că bâlciul e pretutindeni. Pe lângă chioşcurile cu floricele, îngheţată şi clătite, pe lângă caruselul cu trăsuri şi căluşei, maşinuţele şi animăluţele care se leagănă după ce bagi o fisă, au apărut nu de mult şi un fel de animale pufoase, colorate şi voinice, pe care le poţi călări contra cost, dirijându-le tu de jur împrejurul unei coloane înfofolite în imitaţie de marmură şi afişe. Aş minţi să spun că nu sunt frumoase și fermecător de nepretențioase după amiezele noastre petrecute la mall. Însă mă întreb câți bani aruncăm fără să știm și, mai ales, dacă nu devenim tot mai mult prizonieri ai lumii de beton şi de sticlă. Dacă nu ne lăsăm acaparaţi de pseudominunile oraşului, încetul cu încetul, până într-o zi în care n-o să mai ştim să ne bucurăm de înfrunzirile şi desfrunzirile pădurii şi n-o să mai recunoştem albastrul cerului decât dacă o să-l vedem filtrat printr-o cupolă de sticlă. Şi-o să vrem să încălecăm un cal adevărat după ce l-am ademenit nu cu o mână de fân parfumat, ci cu un pumn de monede de 50 de bani...

Și, apropo, nu-i așa că am ajuns să cheltuim averi la mall? Hai să recunoaștem și să trecem în caiet: cât ai cheltuit la ultima ieșire și câte lucruri durabile ai fi putut cumpăra, de fapt, cu banii aceia?

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter